Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει φορολογική λεηλασία, ο κ. Τσίπρας μάλλον θυμάται την περίοδο 2015 -2019 που κυβερνούσε ο ίδιος», σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Σταικούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση μείωσε την τελευταία τετραετία φόρους ύψους 7 δισεκ. ευρώ.

Σχετικά με τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 2022, ο κ. Σταϊκούρας τα απέδωσε στην υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις, στην μείωση της φορο-διαφυγής λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στον τουρισμό αλλά και στην ακρίβεια, για την οποία ωστόσο διευκρίνισε ότι είχε συνεισφορά στο 1/5 της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Μάλιστα, ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «τα έσοδα μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, μέσω της μονιμοποίησης κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, της μονιμοποίησης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης με μόνιμο τρόπο των συντάξεων, της ενίσχυσης όσων δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά και της αύξησης των απολαβών των γιατρών».

Αναφερόμενος στην φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «το 2022 και το 2023  εισπράχθηκαν από 5,3 δις ευρώ από τη φορολόγηση των εταιρειών παραγωγής  ενέργειας αλλά και τη φορολόγηση με 33% των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών».

Διευκρίνισε δε ότι τα 4,7 δις έχουν ήδη εισπραχθεί. Τα 600 εκατ, των διυλιστηρίων δεν έχουν εισπραχθεί γιατί δεν έχουν γίνει υποβληθεί ακόμη οι φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων.

«Οι πολιτικές αυτές δεν υπήρχαν πριν κάποιους μήνες» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας ο οποίος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει φτώχεια στην Ελλάδα και οικονομικές ανισότητες».

Τσίπρας: Μεγάλο ψέμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αυξήσει τους φόρους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τη κυβέρνηση Μητσοτάκη για «φορολεηλασία» σε βάρος της μεσαίας τάξης και των αδύναμων πολιτών, ενώ για το κόμμα του είπε ότι δεν προτείνει αύξηση της φορολογίας, όπως τον κατηγορούν, αλλά μείωση των έμμεσων φόρων.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», τόνισε ότι «τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτή είναι η φορολεηλασία Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη για τους αδύναμους. Το Δημόσιο εισέπραξε αυτά τα υπέρογκα έσοδα ακριβώς για να χρηματοδοτεί τις εταιρείες ενέργειας, τις εταιρείες διύλισης και τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα διάφορα pass. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια και αυτή η αισχροκέρδεια πρέπει να χτυπηθεί».

«Είναι μεγάλο ψέμα αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν έχει αυξήσει τους φόρους. Έχει συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Μπορεί αυτό να μη φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς γίνεται, μέσα από τους έμμεσους φόρους όταν έχουμε έναν πληθωρισμό που ανεβαίνει και οι έμμεσοι φόροι παραμένουν σταθεροί. Όταν το “καλάθι του νοικοκυριού” με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται κατ’ ανάγκη οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές».

Διαβάστε περισσότερα