Αποφασισμένες να αξιοποιήσουν όλα τα «όπλα» που έχουν στη «φαρέτρα» τους προκειμένου να διατηρήσουν την σταθερά αυξητική τάση των εσόδων και της κερδοφορίας, που έχουν παρουσιάσει στους αναλυτές για τα επόμενα χρόνια, είναι οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Ενόψει της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και κυρίως το 2025 και της συνεπακόλουθης πτώσης των εσόδων, οι τράπεζες σπεύδουν να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο καταστρώνουν μια συνολική στρατηγική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, καθώς όλες οι εκτιμήσεις των ειδικών της συγκεκριμένης αγοράς καταλήγουν ότι το «ράλι» των ακινήτων έχει ακόμη «δρόμο».

Σε συνεργασίες με «ισχυρούς παίκτες» της εγχώριας – και όχι μόνο – αγοράς ακινήτων όπως οι Dimand, Resolute και Brook Lane, έχει ρίξει μεγάλο βάρος το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κάνοντας σαφής την πρόθεσή της να κάνει δυναμικό μπάσιμο και στο ελληνικό real estate.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η τράπεζα Πειραιώς κατηγοριοποίησε ως διακρατούμενα προς πώληση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Ianos Properties και Λυκούργος Properties, σε συνέχεια της δέσμευσης για πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου και στις δύο εταιρείες, συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor, συνολικού ποσού 75 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της σε περίπου 98%, ενώ στις αρχές του περασμένου Μαρτίου η Trastor απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών Φινέας Κτηματική και Σόλων Κτηματική, έναντι συνολικού ποσού 19 εκατ. ευρώ (επτά εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), με αποτέλεσμα αμφότερες να είναι πλέον θυγατρικές της τράπεζας.

Παράλληλα η Eurobank προχωρά τις απαραίτητες διαδικασίες για την πώληση χαρτοφυλακίων ακινήτων (ανακτηθέντα από πλειστηριασμούς, επενδυτικά και ιδιοχρησιμοποιούμενα), συνολικής υπολειπόμενης λογιστικής αξίας περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των εμπορικών της ακινήτων, αυτό αποτελείται από 246 ακίνητα, συνολικής λογιστικής αξίας άνω των 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 442 εκατ. ευρώ προέρχονται μόνο από τους γραφειακούς χώρους που αντιστοιχούν στο 34% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Σε ετήσιο επίπεδο, τα μισθώματα που συγκεντρώνει η τράπεζα από τα επενδυτικά της ακίνητα ανέρχονται σε 91 εκατ. ευρώ, με την ετήσια απόδοση των μισθωμένων ακινήτων να διαμορφώνεται το α’ εξάμηνο του 2024 σε 7,4%.

Στην επιτυχή διαχείριση των ακινήτων της ρίχνει το βάρος της αυτή την περίοδο και η διοίκηση της Alpha Bank έχοντας ήδη προχωρήσει στην επικαιροποίηση της πολιτικής διαχείρισης και αποτίμησης των ακινήτων του Ομίλου, ενώ μέσω σχετικής ιστοσελίδας προχωράει στην αποτελεσματικότερη προώθηση ιδιοχρησιμοποιούμενων και ανακτηθέντων ακινήτων.

Από το τέλος του 2023, η Alpha Bank έχει αναταξινομήσει σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας της ως επενδυτικά ακίνητα. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων ανερχόταν σε 285 εκατ. ευρώ.

Σε δύο άξονες στηρίζεται και η στρατηγική της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας σε ότι αφορά στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

Ο ένας περιλαμβάνει την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας διατίθενται ακίνητα ύψους 450 εκατ. ευρώ που έχουν περιέλθει στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας ως αποτέλεσμα ανάκτησης εξασφαλίσεων.

Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στα οφέλη από την συμφωνία με την Prodea για την αγορά ακινήτων, τα οποία στο παρελθόν η Εθνική Τράπεζα μίσθωνε. Την ίδια στιγμή, τον περασμένο Αύγουστο ολοκλήρωσε την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Greco Yota Property Investments S.M.S.A., η οποία ήταν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου επί της οδού Πειραιώς 74, με το κόστος της συναλλαγής να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: