Σε ένα μομέντουμ ιδιαίτερα θετικών ειδήσεων θα βρεθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η ελληνική οικονομία και το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθιστώντας, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, μακρινή ανάμνηση το παγκόσμιο sell-off των αγορών στις αρχές Αυγούστου.

Μπαράζ θετικών εκθέσεων

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας είχαμε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, καθώς κορυφαία ξένα «σπίτια» όπως UBS, Morgan Stanley και Deutsche Bank έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια στιγμή τα φώτα είναι στραμμένα στα μέσα του ερχόμενο Σεπτεμβρίου, που η ελληνική οικονομία θα μπει ξανά στον ρυθμό των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας με την επόμενη αξιολόγηση της DBRS -έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα– στις 6 Σεπτεμβρίου και αυτή της Moody΄s στις 13 του μηνός, οπότε είναι πολύ πιθανό η χώρα μας να λάβει το investment grade και από τον τελευταίο μεγάλο διεθνή οίκο.

Σε αυτό το περιβάλλον το Χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε εύκολα «καύσιμα» αυτή την εβδομάδα παίρνοντας σημαντική απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και λαμβάνοντας θέση για την πλήρη ανάκτηση των απωλειών του παγκόσμιου sell-off, εμφανίζοντας έντονη υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών.

Με ένα τριήμερο ανοδικό σερί -πριν την αργία του 15άγουστου- που κλιμακώθηκε με την ισχυρή επίδοση της Τετάρτης (κλείσιμο Γενικού Δείκτη στις 1.423 μονάδες) η αγορά της Αθήνας κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος από το χαμένο έδαφος του παγκόσμιου sell-off (κλείσιμο 2 Αυγούστου στις 1.430,9 μονάδες).

Βασικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει το διήμερο μπαράζ εκθέσεων (UBS, Deutsche Bank) με αναβαθμισμένες τιμές-στόχους για τις τράπεζες που ενεργοποίησε έντονα ξανά τους αγοραστές στον κλάδο “ατμομηχανή” της Λεωφόρου Αθηνών.

Γιατί θα συνεχίσει να ανεβαίνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Με οδηγό τις τράπεζες

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες συνεδριάσεις η επιχείρηση επαναφοράς του κλαδικού δείκτη από τα χαμηλά της Δευτέρας 5/8 των 1.123,78 έως τα υψηλά την περασμένη Τετάρτη των 1.271,44 μονάδων.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μεγάλα περιθώρια απόδοσης για όσους (δυνητικά) αξιοποίησαν την γενικότερη τάση αναστροφής στις διεθνείς αγορές, αυτήν τη φορά με αφορμή τις εκτιμήσεις αναλυτών για προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Fed.

Ενδεικτική είναι και η κλιμακωτή αύξηση του όγκου συναλλαγών με σταθερή εισροή ρευστότητας. Από τα 69,9 εκατ. ευρώ της Δευτέρας στα 82,3 της Τρίτης -με αυξημένες προσυμφωνημένες εντολές- και πάνω από τα 96 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, έμπειροι χρηματιστές κάνουν λόγο για πειστική ένδειξη ενεργοποίησης περισσότερων “ισχυρών χεριών”.

Βέβαια, άπαντες οι χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλίμα στην παρούσα φάση έχει να κάνει με τις αναμφίβολα θετικές προοπτικές και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα ξαναεπιδεινωθεί άμεσα για τον οποιονδήποτε γνωστό (γεωπολιτικά, πληθωρισμός, κλείσιμο του carrytrade κ.λ.π.) ή άγνωστο λόγο συμπαρασύροντας μαζί του και την Λεωφόρο Αθηνών.

Deutsche Bank: Νέες υψηλότερες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Υψηλότερες τιμές-στόχοι από Deutsche Bank

Ο γερμανικός οίκος Deutsche Bank αύξησε την Τετάρτη περαιτέρω τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ανακοίνωσαν.

«Το πρόσφατο sell-off φαίνεται ότι έπληξε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών περισσότερο από ότι κάποιες άλλες ομοειδείς τράπεζες. Θεωρούμε ότι οι καλύτερες προοπτικές, η σταθερότητα, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ανάπτυξη και τελικά οι πιο ελκυστικοί πολλαπλασιαστές, τις καθιστούν μια πρόταση αξίας που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί» τονίζει ο Οίκος.

Για το 2025 ο μέσος όρος του δείκτη P/E είναι της τάξης των 5 φορών και ο δείκτης P/TBV της τάξης του 0,5 φορές με 0,8 φορές. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) της τάξης του 10-15%, επίπεδο χαμηλό λόγω ισχυρού πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Η προτίμησή της Deutsche Bank εξακολουθεί να είναι στην Eurobank (σύσταση buy, αυξημένη τιμή στόχος σε €2,85 από €2,75), και την Εθνική Τράπεζα (σύσταση buy, αυξημένη τιμή στόχος στα €9,85 από €9,50) λόγω των εντυπωσιακών επιχειρηματικών επιδόσεών της.

Αναγνωρίζει παράλληλα τις βελτιώσεις της Τράπεζας Πειραιώς (σύσταση buy, αυξημένη τιμή στόχος τα €5 από €4,70) και πιστεύει ότι η Alpha Bank (σύσταση buy, αυξημένη τιμή στόχος τα €2,30 έναντι €2,20) παραμένει φθηνή, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η υστέρηση στις επιδόσεις έναντι των ομοειδών εταιρειών.

Autonomous Research: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι

Συγκρατημένες πιέσεις

Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να ξεπερνούν τις προσδοκίες το δεύτερο φετινό τρίμηνο, με συγκρατημένες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και υψηλότερη δραστηριότητα, τόσο στις χορηγήσεις όσο και στις προμήθειες, τα οποία ήταν τα κυριότερα σημεία του τριμήνου.

Αυτό έχει διαλύσει ανησυχίες μετά από μερικά τρίμηνα ελαφριάς απογοήτευσης όσον αφορά στον ρυθμό της ανάκαμψης και τοποθετεί τις ελληνικές τράπεζες ως τις κύριες εξαιρέσεις στην Ευρώπη από πλευράς ανάπτυξης.

Οι ισχυρές επιδόσεις στην αποδοτικότητα και τις προβλέψεις παρέχουν επίσης διαβεβαίωση για ισχυρή κερδοφορία στο μέλλον, η οποία υποστηρίζεται από τις αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων γραμμών.

Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από τα υψηλά και πιο ανθεκτικά περιθώρια κέρδους (με το κόστος καταθέσεων να είναι ο κύριος θετικός παράγοντας) και την ισχυρή αύξηση των δανείων που παρατηρείται.

Μετά από αρκετά τρίμηνα υποαπόδοσης η αύξηση των δανείων έχει επιτέλους κερδίσει έδαφος το δεύτερο τρίμηνο, θέτοντας τις βάσεις για πιστωτική επέκταση κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών.

Η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συμβάλει στην αντιστάθμιση του μεγαλύτερου μέρους της εξομάλυνσης των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της μείωση των επιτοκίων, η οποία έχει ήδη αποτυπωθεί στις αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων γραμμών των τραπεζών, καταλήγει ο γερμανικός οίκος.

UBS: Οι νέες τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών μετά το ισχυρό το δεύτερο τρίμηνο

UBS: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Με έκθεσή της στις αρχές της εβδομάδας η UBS αναμένει κερδοφορία από τις ελληνικές τράπεζες που θα ξεπεράσει τις προηγούμενες προβλέψεις της, έπειτα από το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο που παρουσίασαν και τις αναβαθμίσεις των guidances που έκαναν οι διοικήσεις τους.

Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα αναβάθμισε την εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS): της Alpha Bank κατά 4%, της Εurobank κατά 4%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 6% και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 5,5%.

Όπως επισημαίνει άλλωστε η ελβετική τράπεζα, τα επιχειρηματικά πλάνα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν συντηρητικά και τα αποτελέσματά τους στο δεύτερο τρίμηνο δείχνουν ότι θα έχουν συνέχεια οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων.

Σε αυτά τα πλαίσια οι νέες-τιμές στόχοι που όρισε η UBS για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ως εξής:

Alpha Bank στα 2,32 ευρώ (από 1,55) με περιθώριο ανόδου 50%
Eurobank στα 2,74 ευρώ (από 1,99) με περιθώριο ανόδου 38%
Εθνική Τράπεζα στα 11,2 ευρώ (από 7,32) με περιθώριο ανόδου 53%
Τράπεζα Πειραιώς στα 5,7 ευρώ (από 3,72) με περιθώριο ανόδου 53%

Σημειώνεται ότι η ελβετική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις μετοχές και των τεσσάρων τραπεζών, αναφέροντας ότι βλέπει επίσης δυνατότητα διανομών σε υψηλότερα επίπεδα.

Σχετικά με το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε, η έκθεση της UBS σχολιάζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε ισχυρές επιδόσεις σε εκτέλεση επιχειρηματικών πιστώσεων (+5,8%), με επέκταση των καθαρών κερδών από τόκους (NIM – κατά +5 μ.β. σε τριμηνιαία βάση), απόδοση προμηθειών σε επίπεδα ρεκόρ (93 μ.β. του ενεργητικού) και αύξηση κεφαλαίου (CET1 κατά +30 μ.β.)

Η Εθνική τράπεζα είχε επίσης καλές επιδόσεις, σε επιχειρηματικές πιστώσεις (+5,7% τριμηνιαία βάση), υψηλά επίπεδα NIM (3,22%) και δείκτη απόδοσης κεφαλαίων RoTE στο 17,2% (επί CET1 18,3%).

Για την Eurobank εκτιμά ότι ήταν ένα μέτριο τρίμηνο, με υποτονική την πορεία των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (+2,5%), συμπίεση των NIM κατά 8 μ.β. και υποχώρηση της απόδοσης των δανείων, την ώρα που το κόστος καταθέσεων παρέμεινε υψηλό.

Τέλος, η Alpha Bank είχε πιο αδύναμο τρίμηνο με αμετάβλητες τις επιχειρηματικές της πιστώσεις, NIM που συμπιέστηκαν κατά 7 μ.β. στο 2,2% (έναντι του 2,75% με 3,22% των άλλων τραπεζών) αυξημένο δείκτη κόστους προς έξοδα (40,5%) και εκκαθάριση NPEs που αφαίρεσε περί τα 100 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξηγεί γιατί κράτησαν σταθερή την αξιολόγηση για την Ελλάδα

Περιμένοντας την Moody’s

Κομβικό σημείο θεωρείται από τους Έλληνες τραπεζίτες ο «χρησμός» που θα δώσει η Moody’s για την ελληνική οικονομία στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα μας να λάβει το investment grade και από τον τελευταίο μεγάλο διεθνή οίκο.

Ήδη, και όπως αναφέρεται στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η προοπτική για την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία έχουν φέρει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ.

Οι εισροές αυτές πραγματοποιήθηκαν από το δ’ τρίμηνο του 2022 έως το γ’ τρίμηνο του 2023, όποτε η αξία των ελληνικών αξιογράφων στα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη τα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν τα διαθέσιμά τους σε χαρτοφυλάκια αξιογράφων, σε στενή συνάφεια με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τελευταίων.

Έτσι, οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η προοπτική για την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τοποθετήσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Παράλληλα, τα ευρήματα της ΤτΕ υποδεικνύουν ότι η μεταβολή των προοπτικών της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από τον οίκο Standard and Poor’s (S&P) τον Απρίλιο του 2023 οδήγησε σε σημαντική αύξηση των θέσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία ξεπέρασε τις εξελίξεις που παρατηρήθηκαν σε άλλα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι οδήγησε σε μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που αντιστοιχεί σε περίπου 80% της πτώσης των διαφορών αποδόσεών τους έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς.

Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της αναβάθμισης στην επενδυτική κατηγορία της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς, εκτός των άλλων, επιφέρει αύξηση της ζήτησης για ελληνικά κρατικά ομόλογα και, ως εκ τούτου, σημαντική βελτίωση στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Ενδεικτικά το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρισκόταν στις γύρω στις 190-200 μονάδες βάσης πριν τη θετική αξιολόγηση που έδωσε στην ελληνική οικονομία η S&P στις 20 Απριλίου 2023 και στα μέσα Οκτωβρίου, πριν από την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου 2023, είχε υποχωρήσει στις 145 μονάδες βάσης.

Αυτή τη πτώση του spread κατά 45-55 μονάδες βάσης εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τοποθετήσεων των διεθνών επενδυτικών funds σε ελληνικά ομόλογα.

Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα για Οικονομία, Τράπεζες και Χ.Α. - Δεκαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια για την ελληνική οικονομία σε σχέση με αυτά που επένδυαν μέχρι σήμερα - Χαμηλότερο κόστος χρήματος από τη μείωση των spreads των ομολόγων!

Το ημερολόγιο των αξιολογήσεων

Υπενθυμίζεται ότι τον κύκλο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας το 2024 άνοιξε στις 26 Ιανουαρίου ο γερμανικός οίκος Scope όπου ήταν η πρώτη που είχε δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα στις 3 Αυγούστου του 2023.

Στις 12 Ιουλίου η Scope διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το outlook, αλλά αναθεωρώντας πτωτικά την ανάπτυξη, ενώ η τρίτη αξιολόγηση του οίκου για την ελληνική οικονομία έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

O καναδικός οίκος DBRS ήταν ο επόμενος επενδυτικός οίκος που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του στις 8 Μαρτίου 2024, ενώ αναμένεται η επόμενη αξιολόγησή του στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου 2023 έδωσε την τρίτη αξιολόγηση στην Ελλάδα, βάζοντας ουσιαστικά την σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό αξιόχρεο. Ο αμερικανικός οίκος επαναβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα με θετικό outlook στις 19 Απριλίου, και η επόμενη αξιολόγησή του είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε με την απονομή του investment grade στην Ελλάδα, η Fitch (1/12/23). O αμερικανικός οίκος διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση της 31ης Μαΐου 2024 και θα επιστρέψει με νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 22 Νοεμβρίου.

H Moody’s είναι ο μόνος διεθνής οίκος που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της 13ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: