Μειώνει τις θέσεις της στις αμερικανικές μετοχές η Societe Generale, καθώς όπως σημειώνει, έπειτα από τουλάχιστον 10 χρόνια όπου «όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στις ΗΠΑ», πλέον βλέπει ρωγμές στον «αμερικανικό εξαιρετισμό» (US exceptionalism). Στην Ευρώπη, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος διαπιστώνει ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας προσφέρουν περισσότερη ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα από ό,τι η Γαλλία ή η Γερμανία.

Η Societe Generale μειώνει τις θέσεις του προτεινόμενου χαρτοφυλακίου της στις μετοχές (στο 42% από 47%), ενώ παράλληλα αυξάνει τις τοποθετήσεις της στα ομόλογα (στο 4,1% από 36%).

Societe Generale: Ποντάρει στην Ελλάδα και την περιφέρεια – Ρωγμές στον αμερικανικό εξαιρετισμό-1

Στις αμερικανικές μετοχές, η SocGen συστήνει μείωση θέσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 27%, καθώς βλέπει μια αλλαγή στη μακροπρόθεσμη τάση που επικρατεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Από το χαμηλότερο σημείο του οικονομικού κύκλου, το πρώτο τρίμηνο του 2009, η αμερικανική οικονομία και η Wall Street έχουν υπεραποδώσει σημαντικά έναντι του υπόλοιπου κόσμου, με το δολάριο να σημειώνει την τρίτη μεγάλη κορυφή του από τη δεκαετία του 1970.

Societe Generale: Ποντάρει στην Ελλάδα και την περιφέρεια – Ρωγμές στον αμερικανικό εξαιρετισμό-2

Όμως τώρα, η επιθετική Federal Reserve και οι ισχυρές θέσεις στα αμερικανικά assets, σε συνδυασμό με την εξασθένιση του momentum των αποτελεσμάτων των τεχνολογικών εταιρειών, κάνουν τον οίκο να αμφισβητεί το «US exceptionalism», κάτι το οποίο εκτιμά ότι φαίνεται εντονότερα στο δολάριο.

«Το κεντρικό μας σενάριο υποθέτει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης και λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι προεξοφλούν οι αγορές. Σε αυτές τις συνθήκες, το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της σταθεροποίησης του δολαρίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Περιφέρεια έναντι του πυρήνα στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, η Societe Generale δηλώνει την προτίμησή της για την περιφέρεια έναντι του πυρήνα, επικαλούμενη τις οικονομικές υπεραποδόσεις και την σχετική πολιτική σταθερότητα που επιδεικνύουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Societe Generale: Ποντάρει στην Ελλάδα και την περιφέρεια – Ρωγμές στον αμερικανικό εξαιρετισμό-3

Στη Γερμανία, οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές έδειξαν την αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού και τον όλο και μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, κάτι που δυσκολεύει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Στη Γαλλία, η οποία επίσης παρουσιάζει πολιτικό κατακερματισμό μετά τις ευρωεκλογές, η «εκεχειρία» των Ολυμπιακών Αγώνων και ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού δεν κατάφεραν να μειώσουν την αβεβαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale εκτιμά ότι τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας θα συγκλίνουν με εκείνα των γαλλικών τίτλων, ενώ οι μετοχές θα βρουν στήριξη στο εξαιρετικό momentum των εταιρικών αποτελεσμάτων, που είναι ιδιαίτερα εμφανές στις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: