Μέσα σε δύο χρόνια όλες οι ταυτότητες παλαιού τύπου θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες και οι παλιές θα παύσουν να ισχύουν ξεκαθάρισε σε σημερινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των αντιδράσεων από εκκλησιαστικούς κύκλους για τις νέες ταυτότητες μίλησε για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες ενώ κάλεσε την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Εδώ και καιρό σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων με βάση βιομετρικά χαρακτηριστικά αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε περαιτέρω καθυστέρηση , ενείχε τον κίνδυνο να υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες και προβλήματα στην κυκλοφορία των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό.

Όλα αυτά, είναι γνωστά από πολλών ετών και η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία από το καλοκαίρι του 2019. Κανείς όμως κυβερνητικός παράγων δεν έχει δώσει ως σήμερα επαρκείς εξηγήσεις πως όλοι οι διαγωνισμοί για τον εργολάβο εκτύπωσης των νέων ταυτοτήτων, δεν τελεσφόρησαν και τελικά στο παρά πέντε κυριολεκτικά αποφασίστηκε η «αξιοποίηση» των δυνατοτήτων της απευθείας ανάθεσης.

Μια σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ και με απευθείας ανάθεση δεν είναι «μικρή δουλειά».

Πολύ περισσότερο αφού είναι και σίγουρη αφού όλοι οι πολίτες υποχρεώνονται μέσα σε δύο χρόνια , να προχωρήσουν στην έκδοση νέας ταυτότητας.

Η αντιπολίτευση ήδη έχει κάνει λόγο για ύποπτες μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην απευθείας ανάθεση υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για νέες ταυτότητες με όλα τα βιομετρικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η ΕΕ , αλλά για μεταβατικού τύπου έγγραφα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο συγκεκριμένο σημείο.

Διότι προφανώς πρόκειται για άλλο θέμα εφόσον πράγματι οι νέες ταυτότητες δεν διαθέτουν όλα εκείνα τα βιομετρικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός και αν όλα αυτά γίνονται για να περιορίσουν τις αντιδράσεις ακραίων εκκλησιαστικών κύκλων και δεν οφείλονται σε άλλους …πονηρούς λόγους !

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδράσει στο θέμα με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν η βουλευτής Άρτας και Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ολγα Γεροβασίλη και ακόμα 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «σε σχέση με τον ύποπτο διαγωνισμό-μαμούθ για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας, ο οποίος ματαιώθηκε δις και πλέον φαίνεται να καταλήγει μετά Βαΐων και κλάδων σε… απευθείας ανάθεση».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «μπορεί ο πρωθυπουργός να τάζει “νέες ταυτότητες” πριν τη ΔΕΘ, όμως στην πράξη δεν πρόκειται για νέου τύπου αλλά για μεταβατικές ταυτότητες, οι οποίες θα εκδίδονται με μάλλον αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες».

Ειδικότερα ερωτάται ο υπουργός «αν οι μεταβατικές ταυτότητες θα εκδίδονται στη βάση μιας εικονικής παράτασης μιας υπάρχουσας σύμβασης για έκδοση διαβατηρίων -στα αλήθεια σύναψη νέας σύμβασης με διαφορετικό αντικείμενο και δη κατ’ απευθείας ανάθεση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ (!), και περαιτέρω:

  • Με ποια διαδικασία θα ανατεθεί η σύμβαση ΟΠΣΕΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας); Θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία τη νομιμότητα προκηρύσσοντας εκ νέου τη διαγωνιστική διαδικασία και πότε;
  • Πότε θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες και έγγραφα ασφαλείας νέου τύπου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 (τα οποία θα έπρεπε να εκδίδονται και η Κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε ότι θα εκδίδονταν ήδη από το 2021);
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναζήτηση ευθυνών για την μέχρι σήμερα αποτυχημένη διαχείριση και την έκθεση της Χώρας σε διεθνείς κυρώσεις;».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν «να κατατεθεί αντίγραφο της Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση των μεταβατικών ταυτοτήτων».

Προαναγγελία: έρχονται αποκαλύψεις για τον ρόλο πολιτικών προσώπων, πως χάλασε ο διαγωνισμός και πως οδηγηθήκαμε στην απευθείας ανάθεση στους παλιούς εργολάβους!

Η Toppan, ο δόκτωρ Σαμαράς, η παρέμβαση Τσούνη, οι Αμερικανοί που μπήκαν στο παιχνίδι, η εταιρία πληροφορικής που μπήκε από το παράθυρο και οι ..από πίσω, γνωστοί νταβατζήδες- νταραβεριτζήδες που κάνουν πολιτικό και όχι μόνο παιχνίδι!

Μιλάμε για την μεγάλη μάσα των 600 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία! Συνεχίζεται…

Διαβάστε ακόμη: