Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα δεν θα ισχύουν οι παλιές.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο, τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Πώς θα εκδίδονται οι νέες αστυνομικές ταυτότητες

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανάφερε ότι η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, καθώς, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των φωτογράφων -καθώς η φωτογραφία θα βγαίνει απευθείας στο ΑΤ- ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που θα περιέχει το τσιπάκι είναι: φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως, ο κ. Οικονόμου είπε ότι οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με τους απαρχαιωμένους όρους του 1961.

Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες

«Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

O κ. Οικονόμου τόνισε, ακόμη, ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα, καθώς σε δύο χρόνια δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε επίσης λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες των πολιτών, καλώντας την Εκκλησία «να αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Διαβάστε ακόμη: