Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης, παρά μονάχα ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν, δεν αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του τελευταίου επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί (03/09) στη Μόσχα, ενώ θα απουσιάσει και ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Παρά την εκτίμηση που τρέφουν το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο στον Γκορμπατσόφ για τη συμβολή στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οξύνει την ένταση μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Λόγω των επιβεβλημένων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, έχουν σταματήσει τις εμπορικές πτήσεις μεταξύ της χώρας και των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η Μόσχα, σε απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της, σε Δυτικούς πολιτικούς.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ. Η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ, αρνήθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενη τραυματισμό στο γόνατο.

Ωστόσο, διπλωμάτες και πρεσβευτές θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα, Πιέρ Λεβί, όπως και ο Αμερικανός, Τζον Σάλιβαν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη προχθές (01/09) στο νοσοκομείο της Μόσχας όπου ο 91άχρονος Γκορμπατσόφ «άφησε» την τελευταία του πνοή, έπειτα από «μακρά και σοβαρή ασθένεια».

Κατέθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο ανοικτό φέρετρο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, τήρησε ενός λεπτού σιγή και έσκυψε το κεφάλι του, σε ένδειξη σεβασμού.

Στη Ρωσία δεν κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, αν και «η τελετή θα έχει όλα τα στοιχεία μίας κρατικής κηδείας», υπογράμμισε το Κρεμλίνο.

Η κόρη του Γκορμπατσόφ, Ιρίνα, έχει γνωστοποιήσει ότι η τελετή θα είναι σεμνή. Η σορός του θα εκτεθεί στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο, όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες. Θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στη σύζυγό του, Ραΐσα, που πέθανε το 1999.

Διαβάστε ακόμη:

Στην ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin Group, βραζιλιάνικων συμφερόντων, πουλάει ο Σπ. Λάτσης την EFG International

Ιστορίες ενεργειακής τρέλας: Πλυντήριο και μαγείρεμα μόνο πρωί και σβηστά τα φώτα… όταν δεν φυσάει

Ο χειρισμός του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες θα χειροτερέψει τα πράγματα

Παγώνη: Ποιοι και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν ξανά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού