Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε ράλι – και οι αναλυτές λένε ότι οι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα αισθανθούν τον μεγαλύτερο πόνο εάν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως έχουν προβλέψει ορισμένοι.

Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε μια κίνηση που δεν περίμεναν οι αγορές πετρελαίου.

«Είναι ένας φόρος για κάθε οικονομία εισαγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας επενδύσεων Raymond James. «Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα ένιωθαν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο στην τιμή των 100 δολαρίων, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: όπως Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία… για να αναφέρουμε μερικά από τα μεγάλα παραδείγματα», είπε το στέλεχος της Raymond James.

Οι εθελοντικές περικοπές από τις χώρες του καρτέλ πετρελαίου πρόκειται να ξεκινήσουν τον Μάιο και να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ όπως το Κουβέιτ , το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν μειώνουν επίσης την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν τελευταία κατά 0,57% υψηλότερα στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν κατά 0,5% στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.

Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ιαπωνία

Το πετρέλαιο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.

«Δεν έχει αξιοσημείωτη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως το 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Νότια Κορέα

Ομοίως για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί τον κύριο όγκο των ενεργειακών αναγκών της, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.

«Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από το 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επεσήμανε το στέλεχος της Raymond. Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «υψηλά εκτεθειμένες».

Τα $100 το βαρέλι δεν θα είναι μόνιμο

Ωστόσο, ενώ τα $100 το βαρέλι μπορεί να είναι εντός του ορίζοντα, η υψηλότερη τιμή μπορεί να μην παραμείνει για πολύ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Raymond ενώ δεν αναμένεται να είναι «ένα μόνιμο υψηλό». «Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», στην περιοχή περίπου 80 έως 90 $ περίπου, σχολίασε ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα