Στα ύψη εκτοξεύτηκε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την ανακοίνωση αιφνιδιαστικών περικοπών στην παραγωγή αρκετών από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent διαμορφώνεται πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι μετά από άλμα άνω του 5%.

Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη μείωση του κόστους ζωής.

Ωστόσο, ο όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας RAC δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν εκτός εάν η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.

Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και πολλά κράτη του Κόλπου δήλωσαν την Κυριακή ότι μειώνουν την παραγωγή τους

Οι τιμές του αργού Brent αυξήθηκαν αφού η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και πολλά κράτη του Κόλπου δήλωσαν την Κυριακή ότι μειώνουν την παραγωγή τους κατά περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Επιπλέον, η Ρωσία δήλωσε ότι θα παρατείνει την περικοπή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί BP και Shell είδαν τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται τη Δευτέρα, με αμφότερες να καταργάφουν ανόδους άνω του 4%.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά τώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που φαινόταν πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας χαμηλότερα. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες αυτή τη στιγμή δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές».

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των καυσίμων συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των καυσίμων συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού ασκώντας πίεση στα οικονομικά πολλών νοικοκυριών.

Ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, προειδοποίησε ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να κάνει τη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού πιο δύσκολη.

Ωστόσο, είπε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας στα νοικοκυριά. «Το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας, από το οποίο επωφελούνται τα νοικοκυριά, έχει ήδη καθοριστεί χρησιμοποιώντας προηγούμενες προσδοκίες της αγοράς», είπε. «Επιπλέον, όταν εξετάζετε τη χρήση ενέργειας στα νοικοκυριά, τείνει να είναι πιο βαριά για το φυσικό αέριο παρά το πετρέλαιο».

Η μείωση της παραγωγής γίνεται από μέλη των παραγωγών  ΟΠΕΚ+

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της παραγωγής γίνεται από μέλη των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+. Ο όμιλος αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία μειώνει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και το Ιράκ κατά 211.000. Περικοπές κάνουν επίσης τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, η Αλγερία και το Ομάν.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν «ένα προληπτικό μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε περισσότερα