Οι τιμές στο πετρέλαιο σημειώνουν αλματώδη αύξηση κατά σχεδόν 6% στις συναλλαγές στην Ασία σήμερα μετά την μάλλον απρόσμενη ανακοίνωση για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάιο από τις αρχές του Ιράκ, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.

Η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, ανεβαίνει κατά 5,74% στα 80,01 δολάρια, ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ βόρειας θάλασσας αυξάνεται κατά 5,67%, φθάνονρας τα 84,42 δολάρια.

Πετρέλαιο: Αλματώδης αύξηση στην τιμή μετά τις μειώσεις της παραγωγής

Υπενθυμίζεται πως χθες Κυριακή οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι θα περικόψουν την παραγωγή τους κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία, όπως είπαν, στοχεύει στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent καταγράφουν άνοδο 5,07% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 5,17% στα 79,59 δολάρια το βαρέλι.

Οι περικοπές αυτές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως πρόκειται για «προληπτικό μέτρο» με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Άλλες χώρες μέλη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχουν επίσης δεσμευτεί για αντίστοιχες περικοπές, με τον γίγαντα του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία να μειώνει κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και τα ΗΑΕ κατά 144.000 βαρέλια την ημέρα. Σε περικοπές προχωρούν επίσης το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αλγερία και το Καζακστάν.

Πετρέλαιο: Οδεύει προς τα 100 δολάρια;

«Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να ωθήσει και πάλι τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα της Κίνας και τις περικοπές της παραγωγής από τη Ρωσία ως αντίποινα κατά των κυρώσεων της Δύσης», σχολίασε στο CNBC η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Πρόσθεσε δε ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αντιστρέψει την πτώση του πληθωρισμού, η οποία θα «περιπλέξει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια».

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το καρτέλ πετρελαίου ανακοίνωσε την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο Τζο Μπάιντεν είχες χαρακτηρίσει κοντόφθαλμη την απόφαση του ΟΠΕΚ+» να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ ο κόσμος ακόμη αντιμετώπιζε τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ωστόσο, σε αντίθεση με την περικοπή τον Οκτώβριο, η δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου είναι ανοδική και όχι προς τα κάτω, με μια ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας», ανέφερε σε σημείωμά της η Goldman Sachs. Το δεδομένο αυτό ενισχύει τις προβλέψεις της Goldman, για άνοδο του Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2023, σημειώνεται.

Διαβάστε ακόμη: