Η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για κατάθεση 5 δισ. δολαρίων στην Κεντρική Τράπεζα, μέσω του Σαουδαραβικού Ταμείου για την Ανάπτυξη.

Τον Δεκέμβριο, ο Υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντάλα Αλ – Τζανταάν, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της πατρίδας του, να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη κατάθεση.

Ενώ τα τουρκικά καθαρά αποθέματα συναλλάγματος κρατών του εξωτερικού είχαν ανακάμψει από τα μόλις 6 δισ. δολάρια που βρίσκονταν το περασμένο καλοκαίρι (το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον είκοσι ετών), έχασαν περίπου 8.5 δισ. δολάρια μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που έπληξε τις νότιες περιοχές της χώρας και «στοίχισε» τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους, ενώ, άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της γείτονος μειώθηκαν κατά περίπου 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια στα 20.2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας. Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την Άγκυρα και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τα τουρκικά αποθέματα συναλλάγματος χωρών του εξωτερικού μειώθηκαν κάθετα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας παρεμβάσεων στην αγορά μετά τη συναλλαγματική κρίση του Δεκεμβρίου του 2021. Η τουρκική λίρα έχασε περίπου 30% της αξίας έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44%, το 2021. Η κατάθεση υπεγράφη από τον Πρόεδρο του SFD, Άχμεντ Ακίλ Αλ – Χατίμπ, ο οποίος είναι, επίσης, Υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και τον κυβερνήτη της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, τονίσθηκε στην τοποθέτηση του SFD.

Διαβάστε ακόμη: