Ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα αυξάνει την πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ήδη πριν την καταστροφή προμηνύονταν δύσκολο τεστ για τον ίδιο.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και την πίεση που δέχεται ο Ερντογάν.

Οι εικόνες των διασώσεων από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία είναι συγκλονιστικές και δείχνουν το μέγεθος της δυσκολίας και των κινδύνων που αντιμετώπιζαν οι διασώστες ενώ βρίσκονταν μέσα στα συντρίμμια.

Ο κ. Δεσποτόπουλος τοποθετήθηκε επίσης, για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί και από τις δύο χώρες.

«Σε επίπεδο λαών ήταν μία ειλικρινής έκφραση η βοήθεια των Ελλήνων, υπερίσχυσε ο ανθρώπινος παράγων. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως πριν τον σεισμό. Εμείς ενεργοποιήσαμε μία δημόσια διπλωματία. Δηλαδή αξιοποιήσαμε αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός για να δείξουμε ότι είναι όντως ειλικρινής η διάθεσή μας να βοηθήσουμε την γειτονική χώρα. Παραμερίσαμε τις διαφορές μας προκειμένου να ανοίξουμε εκ νέου δίαυλους επικοινωνίας με την Τουρκία», δήλωσε.

Η «κωλοτούμπα» Ερντογάν-Τσαβούσογλου και η αλλαγή στρατηγικής

«Το θετικό είναι ότι η Τουρκία προς το παρόν ανταποκρίνεται. Βλέπουμε σκηνές «κανονικής» διπλωματίας, τώρα πόσο θα κρατήσει αυτό το παράθυρο είναι ένα άλλο θέμα», συμπλήρωσε.

Για την «κωλοτούμπα» Ερντογάν – Τσαβούσογλου και την αλλαγή στρατηγικής, ανέφερε πως, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση με τη δύση, θα προσπαθήσει να αντλήσει περί τα 70-80 δις ευρώ. Το μεγάλο παζάρι με τη δύση θα επικεντρωθεί στο να αποσπάσει οικονομική βοήθεια η Τουρκία. Η μεγάλη αγωνία του Ερντογάν θα είναι να μην καταλήξει στο ΔΝΤ διότι η Δύση συνήθως όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες πηγαίνει σε αυτό το μονοπάτι. Ο Ερντογάν τώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, δεν μπορεί στα συντρίμμια να κάνει προεκλογικό αγώνα. Ενδεχομένως να παρατείνει την θητεία του και χρόνο. Να επουλωθούν οι πληγές είναι πολύ δύσκολο».

Διαβάστε ακόμη: