Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό των ανατιμήσεων στην Κωνσταντινούπολη έφθασε συγκεκριμένα το 92.97%. Στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν κατά 2.94%, ενώ, οι τιμές χονδρικής γνώρισαν αύξηση κατά 3.71%, σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (İTO). Ακόμη, η έκθεση επεσήμανε ότι η ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Χονδρικής έφτασε το 81.31%.

Ο κλάδος της υγείας και της προσωπικής φροντίδας κατέγραψε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση στις τιμές λιανικής, με 7.04%. Οι τιμές των ειδών οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 3.89%, οι δαπάνες στέγασης κατά 3.82%, ενώ, εκείνες για τα τρόφιμα, κατά 3.06%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στον τομέα του κατασκευαστικού εξοπλισμού, με ποσοστό 10.65%.

Τον Νοέμβριο, το επίσημο ποσοστό για τον πληθωρισμό στην Τουρκία ανήλθε σε 84.39%, ενώ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα οικονομολόγων ENAG, το πραγματικό ποσοστό ήταν 170.7%. Το περασμένο έτος, ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε από περίπου 13%, σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά, στη δεκαετία του 1990.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη είχε φθάσει το 50.9%, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ δεκαεννέα ετών, στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Διαβάστε ακόμη: