Τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Σεϋχέλλες, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στις Αρχές, αλλά και στον ΠΟΥ.

Και αυτό γιατί στις Σεϋχέλλες έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για την Covid-19 -σε υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη-, εγείροντας ανησυχία ότι η εμβολιαστική εκστρατεία δεν κατάφερε να φρενάρει την πανδημία σε ορισμένες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε ότι η αποτυχία αυτή των εμβολίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς λεπτομερή αξιολόγηση της κατάστασης στις Σεϋχέλλες.

Κορωνοϊός: Οι Σεϋχέλλες έγιναν η πρώτη αφρικανική χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς | ΣΚΑΪ

Η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, Κέιτ Ο’ Μπράιεν, τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι ο οργανισμός είναι σε άμεση επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές και ότι χρειάζεται λεπτομερής εκτίμηση και συνυπολογισμός παραγόντων, όπως τα στελέχη του κορωνοϊού και η σφοδρότητα των κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας του νησιωτικού συμπλέγματος που βρίσκεται στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Αφρικής ανακοίνωσε χθες ότι υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα φθάνοντας τα 2.486 και ότι το 37% εξ αυτών αφορούσαν σε άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Τα κρούσματα αυξάνονται την ίδια ώρα και στις Μαλδίβες, άλλο ένα νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Εμβολιασμός με κινεζικό σκεύασμα και εκείνο της AstraZeneca

Στις Σεϋχέλλες το 57% όσων εμβολιάστηκαν πλήρως έλαβαν το σκεύασμα της κινεζικής Sinopharm και οι υπόλοιποι το Covishield, ένα εμβόλιο που παρασκευάζεται στην Ινδία με την άδεια της AstraZeneca Plc. Μέχρι τις 8 Μαΐου ουδείς εξ όσων μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και είχαν εμβολιαστεί έχασε τη μάχη με την Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Τουρισμού. Την περασμένη εβδομάδα οι Αρχές επανέφεραν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα κλείνοντας σχολεία, ακυρώνοντας αθλητικές εκδηλώσεις και απαγορεύοντας τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά.

Οι Σεϋχέλλες έγιναν η πρώτη αφρικανική χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς - Parallaxi Magazine

Οι Σεϋχέλλες είχαν σπεύσει να εμβολιάσουν τον πληθυσμό των 100.000 κατοίκων για να μπορέσουν να ξανανοίξουν τον τουρισμό τους -βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα.

Ο Ντάνιελ Λούσεϊ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Dartmouth Geisel, σχολίασε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στοιχεία γονιδιακής αλληλουχίας για τα κρούσματα στις Σεϋχέλλες τον Απρίλιο. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί εκεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351 του SARS-CoV-2. Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό έναντι αυτής της παραλλαγής σε μια μελέτη και η Νότια Αφρική ακύρωσε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει το εν λόγω σκεύασμα.

Έκρηξη κρουσμάτων και στις Μαλδίβες

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα της Covid-19 και στις Μαλδίβες, όπου συνέρευσαν το τελευταίο διάστημα εύποροι Ινδοί.

Η χώρα έχει καταγράψει τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα το τελευταίο πενθήμερο αλλά και το τελευταίο επταήμερο, με τα νέα κρούσματα να εκτοξεύονται από 4.978 σε 9.423 προχθές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.