Οι Σεϋχέλλες, μπορεί να είναι η «πιο εμβολιασμένη χώρα» σε όλον τον κόσμο όμως νέα αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε οδήγησε σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Το νησιωτικό κράτος των σχεδόν 100.000 κατοίκων κατέγραψε 500 νέα κρούσματα το τριήμερο 29 Απριλίου με 1 Μαΐου, έχοντας αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον 1.000 ενεργά κρούσματα εντός των συνόρων του.
Αύξηση κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες – Νέα περιοριστικά μέτρα
Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για τα νοικοκυριά και κλείσιμο των μπαρ νωρίτερα από το συνηθισμένο ωράριο, έρχονται την ώρα που η χώρα έχει καταφέρει να εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού της με δύο δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19.
Οι περιορισμοί είναι αντίστοιχοι με αυτούς που επιβλήθηκαν στη χώρα στα τέλη του 2020.
«Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που κάνουμε, η κατάσταση του Covid-19 στη χώρα μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή με πολλά καθημερινά κρούσματα που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η υπουργός Υγείας Πέγκυ Βιντότ σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.
Μέχρι τις 12 Απριλίου, το 59% των δόσεων που χορηγήθηκαν ήταν από το εμβόλιο Sinopharm και το υπόλοιπο ήταν από το εμβόλιο Covishield, μια εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca με άδεια και παραγωγή στην Ινδία.
Μέχρι σήμερα, το 62,2% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, ποσοστό που σύμφωνα με το πρακτορείο καθιστά τις Σεϋχέλλες την πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο.
Ακολουθεί το Ισραήλ με ποσοστό 55,9%.
Γιατί ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε 1.068 στις 3 Μαΐου από 612 στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.
Από τα περιστατικά αυτά, το 84% αφορούν πολίτες των Σεϋχελλων και το υπόλοιπο ξένους. Το 1/3 των ενεργών κρουσμάτων αποτελείται από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, με τους υπολοίπους να έχουν λάβει είτε μία δόση είτε να είναι τελείως ανεμβολίαστοι.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μεταλλάξεις για τον Απρίλιο, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε στις Σεϋχέλλες τον Φεβρουάριο. Το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη αυτή.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αξιωματούχοι της υγείας έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να είναι πίσω από το κύμα των μολύνσεων, υποστηρίζοντας μόνο ότι ο κόσμος λάμβανε λιγότερες προφυλάξεις από τον ιό από πριν και ότι το «κύμα» μπορεί να οφείλεται στους εορτασμούς μετά το Πάσχα.