Αμετάβλητες παρέμειναν στο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τον S&P 500 να κλείνει ένα σερί νικηφόρων εννέα εβδομάδων, μετά από μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο αναφορά για θέσεις εργασίας ανησύχησε τους επενδυτές ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο S&P 500 και  Nasdaq Composite αιωρούνταν κατά μήκος της επίπεδης γραμμής, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 39 μονάδες ή 0,1%.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, με τους μισθούς των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων να αυξάνονται κατά 216.000. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν κέρδος 170.000 για τον περασμένο μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7% ως άλλο ένα σημάδι συνεχιζόμενης εργατικής δύναμης.

Η έκθεση οδήγησε τις αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών να εκτινάσσονται υψηλότερα, με το επιτόκιο αναφοράς 10 ετών διαπραγματεύονται γύρω στο 4,04%.

Μια ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Fed ενδέχεται να καθυστερήσει την πρώτη από τις μειώσεις των επιτοκίων της, την οποία οι έμποροι περίμεναν με ανυπομονησία. Πριν από τα ισχυρά στοιχεία την Παρασκευή, οι έμποροι ήλπιζαν ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο και θα τα μείωνε έως και έξι φορές το 2024. Αυτές οι προσδοκίες θα πρέπει να ανακαλυφθούν μετά την έκθεση της Παρασκευής.

Οι τρεις κύριοι μέσοι όροι είναι όλοι σε τροχιά για να σπάσουν τα σερί νικών εννέα εβδομάδων, με τον Nasdaq Composite να έχει τη μεγαλύτερη απώλεια για την εβδομάδα στο 3,3%.

Ο S&P 500 και ο Dow υποχωρούν 1,7% και 0,7%, αντίστοιχα.

Η χρηματιστηριακή αγορά εκτινάχθηκε μέχρι το τέλος του 2023, καθώς οι έμποροι ανέμεναν ότι η Fed θα στραφεί προς την ευκολότερη νομισματική πολιτική. Το νικηφόρο σερί του S&P 500 για το τέλος του έτους ήταν το μεγαλύτερο σε σχεδόν δύο δεκαετίες και έφερε το κέρδος του δείκτη αναφοράς για το έτος στο 24%.

Ένας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει την αγορά το νέο έτος είναι η χαλάρωση των μετοχών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Apple, το οποίο υποβαθμίστηκε από δύο ερευνητικά καταστήματα αυτή την εβδομάδα. Η Amy Kong, συνεργάτης της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Corient, είπε ότι η εταιρεία της παίρνει μια ανάσα από την αγορά μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων, πολλά από τα οποία αποτελούν τις κορυφαίες συμμετοχές της.

Διαβάστε ακόμη: