Οι δείκτες αναφοράς του πετρελαίου είναι σε τροχιά να κλείσουν την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες λόγω ανησυχιών για παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς και αδύναμη κινεζική ζήτηση.

Ωστόσο οι τιμές ανέκαμψαν συγκρατημένα την Παρασκευή, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ζήτησαν περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στις περικοπές της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσαν άνοδο 1,48 δολ. ή 2%, στα 75,53 δολ. το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 1,41 δολ. ή 2%, στα 70,74 δολ. το βαρέλι. Το Brent είχε αυξηθεί νωρίτερα κατά 2 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημάδι ότι πολλοί έμποροι πιστεύουν ότι η αγορά έχει υπερπροσφορά. Το Brent και το WTI βρίσκονται επίσης σε contango, μια δομή αγοράς στην οποία οι τιμές του πρώτου μήνα διαπραγματεύονται με έκπτωση σε τιμές περαιτέρω.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του OPEC+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές της παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας, λίγες μόνο μέρες μετά τη διστακτική συνάντηση της λέσχης παραγωγών.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν σε συνδυασμένες περικοπές παραγωγής 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent και WTI βρίσκονται σε τροχιά πτώσης περίπου 4% για την εβδομάδα, τις μεγαλύτερες απώλειές τους σε τέσσερις εβδομάδες.

Τροφοδοτώντας την ύφεση της αγοράς, τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή παρέμεινε κοντά σε υψηλά ρεκόρ άνω των 13 εκατομμυρίων bpd, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη: