Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μερικώς την Πέμπτη, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό έξι μηνών, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την υποτονική ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσαν άνοδο 1,01 δολ. ή 1,36% στα 75,31 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 92 σεντς, ή 1,33%, στα 70,30 δολάρια το βαρέλι.

«Με τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εισαγωγέα πετρελαίου (Κίνα) να έχει μειώση την ζήτηση για αργό, η πίεση παραμένει στις τιμές καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει με την αρχική παραγωγή», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, John Evans.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η αγορά αναστατώθηκε από τα στοιχεία που έδειχναν ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ παραμένει κοντά σε υψηλά ρεκόρ, παρόλο που τα αποθέματα έπεσαν, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της ANZ.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 223,6 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για κατασκευή 1 εκατομμυρίου βαρελιών.

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας έβαλαν επίσης φρένο στα κέρδη του πετρελαίου.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, οι ασθενείς οικονομικοί δείκτες και η επιβράδυνση των παραγγελιών από ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυνάμωσαν τη ζήτηση.

Ενώ οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας μπορεί να αρχίσει να επωφελείται από την άνοδο των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Διαβάστε ακόμη: