Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής από τον όμιλο παραγωγών του ΟΠΕΚ+, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ορισμένα ενθαρρυντικά οικονομικά σήματα στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent κέρδισε 89 σεντς, ποσοστό 1,14%, στα 78,92 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 85 σεντς, ή 1,16%, στα 73,89 δολάρια.

Τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδωσαν κάποια στήριξη στις τιμές, δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Kelvin Wong.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα λόγω αμφιβολιών ότι οι περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Την Τρίτη, ωστόσο, το Κρεμλίνο είπε ότι οι περικοπές που συμφωνήθηκαν από την ομάδα ΟΠΕΚ+ θα χρειαστούν χρόνο για να ξεκινήσουν.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μαζί γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν την Πέμπτη σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια bpd από αυτές τις περικοπές, ωστόσο, ήταν μια επέκταση των εθελοντικών περιορισμών που είχαν ήδη εφαρμόσει η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η επανέναρξη των μαχών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, όπως και οι επιθέσεις σε τρία εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι οι παραγγελίες των εργοστασίων μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές τον Οκτώβριο και τη μεγαλύτερη σε περισσότερα από τρία χρόνια, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Αυτό ενίσχυσε την άποψη ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες, είπαν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: