Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για χιλιάδες δανειολήπτες, καταθέτες και συναλλασσόμενους με τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση.
Η αρχική πίεση από την πλευρά του υπουργείου και η απειλή Σταϊκούρα για έκτακτη φορολόγησή τους, αν δεν συναινέσουν σε μέτρα στήριξης, που παρ΄ολίγον να οδηγήσει σε σύρραξη, φαίνεται ότι τελικά και με παρέμβαση του πρωθυπουργού, εκτονώθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού της περασμένης Πέμπτης χαρακτηρίστηκε από εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με τον κ. Σταϊκούρα να απειλεί ότι θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτου φόρου στον κλάδο, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Επικαλέστηκε δε την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη των 4 συστημικών ομίλων έφτασαν τα 2,50 δισ. ευρώ.
Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι τα κέρδη που καταγράφονται δεν διανέμονται στους μετόχους και πως αποτελούν τα καύσιμα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και του σχεδίου μετασχηματισμού τους.
Μένει να δούμε φυσικά τι ακριβώς προτείνουν τώρα οι τράπεζες, προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω διόγκωση των προβληματικών δανείων – παλαιών που “κοκκίνησαν” ξανά, αλλά και νέων που ήδη καταγράφονται.
Το όλο θέμα σαφώς έχει σοβαρές διαστάσεις, γιατί η οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικά από την αρχή του έτους και ειδικότερα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας σε όλα πλέον τα είδη οικογενειακού προϋπολογισμού και στις υπηρεσίες, έχει συντελέσει σε μεγάλη αφαίμαξη των ήδη χαμηλών εισοδημάτων.
Άμεση αντανάκλαση και φυσικό επακόλουθο, η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων και των δόσεων από τους φορολογούμενους, που περιορίζονται στην κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, εγκαταλείποντας ακόμα και ρυθμισμένες δόσεις ή καταφεύγοντας σε ρυθμίσεις ακόμα και για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, να διαπιστωθεί κατά πόσο συμμερίζονται την όλη κατάσταση της κοινωνίας και οι τραπεζίτες μας και ποιες προτάσεις θα καταθέσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Όπως σημασία έχει και η στάση του υπουργείου, της κυβέρνησης δηλαδή, σε μία περίοδο που μόλις αρχίζει ο κόσμος να νοιώθει τον χειμώνα που έρχεται και τις συνέπειές του, ενώ διανύουμε ουσιαστικά κανονική προεκλογική περίοδο, άγνωστης ακόμα διάρκειας. Όλα μετράνε πλέον.
Σύμφωνοι, οι τράπεζες δεν είναι φιλόπτωχα ταμεία, αλλά το ίδιο δεν ήταν και οι φορολογούμενοι που τις έσωσαν τρεις φορές.
Και αυτό οι διοικήσεις τους πρέπει να το θυμούνται κάθε φορά που πρέπει να σταθούν δίπλα στον καταθέτη, στον δανειολήπτη, τον συναλλασσόμενο.
Που για να κάνει μία ανάληψη των 50 ευρώ, έχει φτάσει να πληρώνει προμήθεια που αγγίζει τα 4 ευρώ!
Διαβάστε ακόμη:
- Ο νέος «Φαίδων Γεωργίτσης», ερωτύλος και προνομιακός βιομήχανος των ξεπεσμένων τραπεζιτών!
- Πως η απουσία σοβαρής διοίκησης στο Λιμάνι της Καβάλας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κυριότητας!
- Οι τρεις πολυγαμικοί που προκαλούν την ζήλια των ανδρών αλλά και την αντίδραση των φεμινιστριών
- Κιβωτός του Κόσμου: «Αποθήκη» μαύρου χρήματος οι θυρίδες της πρεσβυτέρας