Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, υποστηριζόμενες από τις περικοπές της προσφοράς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρά τις υποτονικές οικονομικές προοπτικές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 66 σεντς στα 78,35 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 71 σεντς στα 73,70 δολάρια.
Οι περικοπές της προσφοράς από τους κορυφαίους εξαγωγείς της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για τον Αύγουστο βοήθησαν στην άνοδο των τιμών αναφοράς, οι οποίες υποστηρίχθηκαν επίσης από το δολάριο ΗΠΑ που έφτασε σε χαμηλό δύο μηνών. Ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει το αργό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και συχνά ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου.
«Το πετρέλαιο βρήκε ένα πάτωμα και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να το σπάσει είναι εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι καυτός και η Fed αναγκαστεί να περιορίσει αυτή την οικονομία σε ύφεση», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια.
Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη για να δουν εάν οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να μετριάζονται, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων.
Ενώ αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι αγορές είναι κάπως ειρηνικές από τις ενδείξεις ότι οι μήνες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζουν στο τέλος τους.
«Παρόλα αυτά, τα νεύρα δεν έχουν ηρεμήσει εντελώς ακόμα. Το άγχος είναι ακόμα απτό ότι οι φόβοι για ύφεση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.
Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) παραμένει σταθερός με την προσδοκία ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατα ανακοινωθείσες περικοπές της προσφοράς, είναι πιθανό να διατηρήσει σφιχτή την αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους παρά την υποτονική παγκόσμια οικονομία, είπε ο επικεφαλής της τη Δευτέρα.
Η IEA θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ την Τρίτη δήλωσε σε διάσκεψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 23% μέχρι το τέλος του 2045.