Ρωσική κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την πώληση των τριών εργοστασίων της σουηδικής εταιρείας κατασκευής επίπλων IKEA στη Ρωσία σε δύο τοπικούς αγοραστές, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη.

Οι δυτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι συμφωνίες πωλήσεων έχουν καταστεί περίπλοκες από την ανάγκη οι συμφωνίες που αφορούν επιχειρήσεις από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες -αυτές που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας- να κερδίσουν την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής.

Στόχος να συνεχιστεί η λειτουργία των εργοστασίων

Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Viktor Yevtukhov δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι ο κατασκευαστής πάγκων κουζίνας Slotex και ο παραγωγός ξυλείας Luzales θα αγοράσουν τα εργοστάσια.

Τα εργοστάσια θα συνέχιζαν να λειτουργούν και τα παραγόμενα προϊόντα θα πωλούνταν από ρωσικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Οι ρωσικές και οι σουηδικές εταιρείες, ανέφερε η Izvestia, θα επεξεργάζονταν τους όρους της πώλησης.

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες. Οι ιδιοκτήτριες της μάρκας Inter IKEA, Slotex και Luzales δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

“Είναι σημαντικό για εμάς να λειτουργούν και να αναπτύσσονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας”, ανέφερε ο Yevtukhov σύμφωνα με την Izvestia. “Οι νέοι ιδιοκτήτες, αν χρειαστεί, μπορούν να υπολογίζουν σε όλα τα πιθανά μέτρα κρατικής στήριξης”.

Η ΙΚΕΑ εγκατέλειψε τη Ρωσίας λόγω της εισβολής

Η ΙΚΕΑ αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματά της στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου. Πολλές άλλες δυτικές εταιρείες – από παραγωγούς ενέργειας μέχρι αλυσίδες τροφίμων και ρούχων – έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Η ΙΚΕΑ, η μεγαλύτερη μάρκα επίπλων στον κόσμο, έκλεισε τα καταστήματά της στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε ότι θα πουλήσει εργοστάσια, θα κλείσει γραφεία και θα μειώσει το προσωπικό της στη Ρωσία, το οποίο αριθμεί 15.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη: