Στη Ρωσία, τα στρατολογικά γραφεία –σε συνεργασία με τις διευθύνσεις σχολών– υποχρεώνουν ορισμένους φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται την πρόωρη κατάταξη εκείνων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Verstka”, επικαλούμενη την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στρατεύσιμων «Σχολή των κληρωτών».

«Κάνουν πλύση εγκεφάλου σε δεκαοκτάχρονα αγόρια, τα οποία, φυσικά, δεν κατανοούν τις νομικές συνέπειες τέτοιων τοποθετήσεων. Με διάφορες προφάσεις, τη βοήθεια της πειθούς και των απειλών, αναγκάζουν τα παιδιά να υπογράψουν έγγραφα», καταγγέλλει ο επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλεξέι Ταμπάλοφ.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται σε περιοχές ανά τη ρωσική επικράτεια. «Τα στρατολογικά γραφεία έρχονται σε συμφωνία με την διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ώστε όσοι φοιτητές έχουν υπογράψει τις δηλώσεις να δίνουν νωρίτερα εξετάσεις και να λαμβάνουν στη συνέχεια το φύλλο πορείας», ισχυρίσθηκε.

«Τα στρατολογικά γραφεία θέλουν να αρχίσουν να καλούν αυτούς τους φοιτητές να παρουσιασθούν από την 1η Απριλίου και να μην περιμένουν έως το καλοκαίρι και το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου», εκτίμησε.

Ο ιστότοπος σημείωσε ότι η συμφωνία για πρόωρη στράτευση ανακαλείται εύκολα, για αυτό χρειάζεται να υποβληθεί αίτηση αναίρεσης της προηγούμενης υπεύθυνης δήλωσης και να σταλεί στο τοπικό στρατολογικό γραφείο, τη διεύθυνση στρατολογίας της περιφέρειας και την στρατιωτική εισαγγελία.

«Πρέπει να αναφέρεται ότι σάς παραπλάνησαν, ότι σάς έπεισαν αξιωματούχοι και δεν είχατε επίγνωση των νομικών συνεπειών αυτής της δήλωσης», τόνισε ο Αλεξέι Ταμπάλοφ.

Εντωμεταξύ, η Κρατική Δούμα ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, νομοσχέδιο που προβλέπει την πριμοδότηση των υποψήφιων φοιτητών που έχουν υπηρετήσει στον στρατό, με πρόσθετα μόρια για το Πανεπιστήμιο. Ένα επεξηγηματικό σημείωμα στο έγγραφο αναφέρει ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ενθαρρύνει τους πολίτες που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν στον στρατό, να σπουδάσουν σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια.

Διαβάστε ακόμη: