Η πλειοψηφία των Γερμανών «βλέπει» τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη, σύμφωνα με την εφετινή έκθεση για την Ασφάλεια. Μάλιστα, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα ακολουθούν τη Ρωσία.

Η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Άλενσμπαχ» σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικής και Ανώτατης Διοίκησης. Το ποσοστό των Γερμανών που αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως απειλή, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανέρχεται σε 82%, ενώ, την ίδια απάντηση έδινε το 2021 μόλις το 32%. Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πιο επικίνδυνη την Κίνα και το 52%, τη Βόρεια Κορέα.

Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αξιόπιστο σύμμαχο, κάτι που ισχύει για έναν στους τέσσερις στα πρώην ανατολικά κρατίδια της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές, η Ρωσία παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος, αλλά με ποσοστό 73%, έναντι 84% στα δυτικά κρατίδια.

Ταυτόχρονα, στο «Βαρόμετρο Τάσεων» για λογαριασμό των δικτύων RTL/N–TV, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κερδίζει έδαφος και ενισχύεται κατά μία μονάδα για τρίτη συνεχή εβδομάδα, για να φθάσει στο 21%, ωστόσο, παραμένει μακριά από τη «Χριστιανική Ένωση», η οποία προηγείται με 28%, κερδίζοντας επίσης μία μονάδα. Οι «Πράσινοι» ακολουθούν με 18% (–2) και οι «Φιλελεύθεροι» (FDP) με 7%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους. Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παραμένει στο 13% και η Αριστερά, στο 5%.

Στην απευθείας επιλογή Καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς προηγείται με 26%, ενώ, ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς και ο Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ακολουθούν με 20%. Αν από την πλευρά των «Πρασίνων» ήταν υποψήφια η Υπουργός Εξωτερικών, ο Όλαφ Σολτς θα προηγείτο με 30% του κ. Μερτς, ο οποίος θα συγκέντρωνε 22% και της κυρίας Μπέρμποκ, την οποία θα επέλεγε το 18% των ψηφοφόρων.

Όμως, τα κόμματα δεν καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες, καθώς το 56% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, ενώ, μόνο το 14% εκφράζει εμπιστοσύνη στο SPD και το 11% στο CDU. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει εμπιστοσύνη στους «Πράσινους», ενώ, το FDP κερδίζει την εμπιστοσύνη του 3% και η Αριστερά, του 5%.

Διαβάστε ακόμη: