Σήμερα (13/10), η IKEA ανακοίνωσε ότι αύξησε τον ετήσιο κύκλο εργασιών κατά 6%, σε μία χρονιά που χαρακτηρίσθηκε ως «δύσκολη» λόγω του πληθωρισμού και της αναστολής των δραστηριοτήτων στη Ρωσία, όπου ο όμιλος έχει ήδη απολύσει 10.000 υπαλλήλους.
Η πολυεθνική, η οποία διέκοψε τις δραστηριότητες στη Ρωσία τον Μάρτιο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη «αποχαιρετήσει» 10.000 από τους 12.000 ανθρώπους που απασχολούσε στις πωλήσεις, ανέφερε ο Γιέσπερ Μπρόντιν, επικεφαλής της INGKA, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα περισσότερα καταστήματα του ομίλου, μιλώντας στο AFP.
Στις αρχές του καλοκαιριού, η ΙΚΕΑ γνωστοποίησε ότι σταματά τις δραστηριότητες στη Ρωσία και εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά. Την 5η Ιουλίου, άρχισε τις τελευταίες διαδικτυακές πωλήσεις. Αργότερα, η εταιρεία πούλησε και τα τέσσερα εργοστάσια που είχε στη Ρωσία και αιτήθηκε τη διάλυση της εταιρείας IKEA DOM, η οποία διηύθυνε τα καταστήματα του ομίλου στη Ρωσία.
Για το οικονομικό έτος Σεπτέμβριου 2021 – Αύγουστου 2022, τα περίπου 470 καταστήματα και σημεία πώλησης της πολυεθνικής πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 44.6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η INTER IKEA, η κορυφαία εταιρεία χαρτοφυλακίου, με έδρα την Ολλανδία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου που απασχολεί 230.000 εργαζόμενους και πρόκειται να δημοσιεύσει τα κέρδη σε περίπου έναν μήνα, χαρακτήρισε το έτος ως «δύσκολη χρονιά» σε συνέντευξη στο AFP, με τον όγκο των πωλήσεων να μην «αυξάνεται».
Πέραν των συναλλαγματικών επιδράσεων, η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν επίσης χαμηλότερη, στο 3.5%.
«Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές μας, γεγονός που επηρεάζει εσάς σε μεγάλο βαθμό» που έχετε «πιο λεπτά πορτοφόλια», τόνισε ο Γιόν Αμπραάμσον Ρινγκ.
«Αντιμετωπίσαμε προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω ελλείψεων, ιδίως στην παραλαβή προϊόντων από την Ασία, αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες σε όλους τους τομείς και φυσικά, την κατάσταση στη Ρωσία», διευκρίνισε.
Μερικές ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η IKEA έκλεισε τα δεκαεπτά της καταστήματα και σταμάτησε τις παραγγελίες στη Ρωσία, σε έναν από τους μεγαλύτερους δυτικούς εργοδότες πριν από τον πόλεμο, με συνολικά 15.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων 12.000 στο εμπορικό τμήμα.
Πριν από τον πόλεμο, η ρωσική αγορά αντιπροσώπευε περίπου το 4% – 5% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.
Τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τρέχον πληθωριστικό «κύμα» ανά τον κόσμο, η IKEA ανακοίνωσε σπάνια αύξηση των τιμών κατά 9%, ανά μέσο όρο.
Ο γαλαζοκίτρινος γίγαντας «δεν επιθυμεί επ’ ουδενί» να επαναλάβει τις αυξήσεις, «όμως, δε μπορούμε να το αποκλείσουμε», επεσήμανε ο κ. Ρινγκ.
Ο όμιλος ενημέρωσε ότι έχει ήδη «απορροφήσει» σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε περιθώρια κέρδους για να αποφύγει τη μετακύλιση όλων των αυξήσεων «και αυτό θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μας», εν όψει των αναλυτικών αποτελεσμάτων του Νοεμβρίου, προσέθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
- Ξεσπά ο γιος του Ηλία Μίχου: «Μη γίνεστε κι εσείς κτήνη, καταστρέφοντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία ευθύνη»
- Η ντροπή με τα εγκαίνια των τριών σταθμών του Μετρό στον Πειραιά
- Ο ταλαντούχος κύριος David Edouard Sassoon και οι «περιπέτειες» του στην Ελλάδα
- Love Island: Τίτλοι τέλους για το ριάλιτι του ΣΚΑΪ – Ο λόγος που «κόβεται»