Ο Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε σήμερα (12/10), ότι η γερμανική κυβέρνηση «βλέπει» ύφεση ύψους 0.4% για το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 7%, στο πλαίσιο της «φθινοπωρινής πρόβλεψης».

Η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το 2024, με ρυθμό 2.3% και πληθωρισμό περίπου στο 2.4%.

«Βιώνουμε μία δύσκολη εποχή, μία σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία διευρύνεται διαρκώς σε οικονομική και κοινωνική», τόνισε ο κ. Χάμπεκ, αποδίδοντας τη δυσμενή κατάσταση, στη διακοπή προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρό περιορισμό της λειτουργίας των ιδιαίτερα ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Για το τρέχον έτος εκτιμάται, πάντως, ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1.4%, ενώ, την περασμένη άνοιξη η πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε ακόμη λόγο για ανάπτυξη 2% το 2022 και 2.5% το 2023.

Η αύξηση των τιμών θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, περίπου 8% για το τρέχον έτος και 7% για το 2023. Από το 2024, θεωρείται ότι θα επανέλθει στο 2.4%, σύμφωνα με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή για όλους», υπογράμμισε ο κ. Χάμπεκ, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ζήτησε και πάλι τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση από τους καταναλωτές, καθώς «το φυσικό αέριο είναι, πλέον, σπάνιο είδος. Στο μεταξύ η πληρότητα των γερμανικών αποθηκών έχει φθάσει στο 95%», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, εφέτος η καταναλωτική δαπάνη θα σημειώσει νέα αύξηση 4.3%, αλλά το 2023 θα μειωθεί κατά 0.9%. Οι εξαγωγές, από την άλλη πλευρά, θα κυμανθούν σε χαμηλό επίπεδο, με αύξηση κατά 1.4% για το τρέχον έτος και 2% για το επόμενο.

Διαβάστε ακόμη: