Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (01/09) την κατασκευή –σε συνεργασία και με τη γαλλική εταιρεία Engie–, ενός πέμπτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Ο νέος τερματικός σταθμός θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα κατασκευασθεί από μία κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η γαλλική Engie, η βελγική TES και η γερμανική EON.

Ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) που θα εκμισθώσει η γερμανική κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στο λιμάνι Βιλχεμσχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα· ένας παρόμοιος σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία στην ίδια περιοχή, εφέτος τον χειμώνα.

«Περιορίζουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κατασκευάζοντας γρήγορα νέες υποδομές», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτό είναι το πέμπτο σχέδιο εγκατάστασης πλωτού σταθμού που ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Ιδιωτικές εταιρείες προωθούν δύο άλλα, παρόμοια σχέδια.

Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα αρχίσουν τη λειτουργία τους, τον Δεκέμβριο.

Οι προσπάθειες αυτές «θα μας επιτρέψουν, αν όλα πάνε καλά, να περάσουμε τον χειμώνα χωρίς πολλές αναταράξεις, όμως, μην κάνετε λάθος. Υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη να εξοικονομήσουμε ποσότητες αερίου», συμπλήρωσε.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία δεν διέθετε έως τώρα κανέναν σταθμό επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ούτε στην ξηρά, ούτε στη θάλασσα. Οι νέοι σταθμοί θα επιτρέψουν στη Γερμανία να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της, αυξάνοντας τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Κατάρ ή ακόμη και τον Καναδά.

Διαβάστε ακόμη:

Προχωρημένες διαπραγματεύσεις Ιβάν Σαββίδη με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για να πουλήσει το Open!

Νεκρός ο πρόεδρος της ρωσικής Lukoil – Έπεσε από τον 6ο όροφο νοσοκομείου της Μόσχας

Άγριο ξύλο σε live του Snik στην Κατερίνη – Το κλαμπ μετατράπηκε σε ρινγκ με μπουνιές και αίματα