Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο, με το σκεπτικό ότι η εξοικονόμηση αυτή θα έφθανε, το πολύ, το 2% της χρήσης φυσικού αερίου στη χώρα.
«Αυτό το ποσοστό, δεν αρκεί ώστε να ξανανοίξει η δημόσια συζήτηση για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα», προσέθεσε ο κ. Υπουργός, σε χθεσινή (20/08) συνομιλία με πολίτες, κατά την ημέρα «ανοιχτών θυρών» της γερμανικής κυβέρνησης.
Η πλειονότητα των Γερμανών ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης της πρώην Καγκελαρίου, ωστόσο, η στάση ορισμένων αλλάζει τώρα, λόγω του φόβου μίας ενεργειακής κρίσης εν μέσω του χειμώνα, μετά τη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται, επίσης, διχασμένος για το θέμα.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έκανε λόγο για «λανθασμένη απόφαση»
Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, επανέλαβε τη θέση ότι θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρά να εισέλθουν ξανά στο δίκτυο οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύση άνθρακα.
«Δεν πρέπει να είμαστε πολύ επιλεκτικοί, αλλά ανοιχτοί σε όλες τις πιθανότητες», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα συμφωνούσε σε μία παράταση «αρκετών ετών».
Ο κ. Χάμπεκ υπογράμμισε ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού στη Βαυαρία, εάν οι έλεγχοι αντοχής υποδείξουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, με σκοπό να διασφαλισθεί η σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.
Όμως, κατηγόρησε όμως τη Βαυαρία, κρατίδιο που εξαρτάται από τα εργοστάσια με καύση αερίου και διαθέτει ελάχιστες μονάδες με καύση άνθρακα, ότι πιθανώς συνέβαλε στο πρόβλημα, καθώς δε δημιούργησε σταθμούς παραγωγής αιολικής ενέργειας για να βελτιώσει το δίκτυο.
Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του τεστ αντοχής θα γνωστοποιηθεί προς τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου και μόνο τότε, θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Παράλληλα, σχολίασε ότι η κατάσταση στη Γαλλία, όπου σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων διάβρωσης και συντήρησης, έδειξε πόσο προβληματική είναι αυτή η πυρηνική τεχνολογία.
«Οι νέες εγκαταστάσεις ήταν τόσο ακριβές που αύξησαν τις τιμές του ηλεκτρισμού, σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε ο Καγκελάριος.