Οι χώρες της G7 ξεκαθάρισαν τη Δευτέρα το απόγευμα πως δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου.  «Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από διάσκεψη με τους υπουργούς ενέργειας της G7.

«Oλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και κατάφωρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», είπε ο Χάμπεκ. Οι υπουργοί των χωρών της συμμαχίας «επανέλαβαν ότι οι συμφωνίες είναι έγκυρες και οι εταιρείες πρέπει να τις σέβονται. H πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και προτρέπουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Πούτιν», ανέφερε ο Χάμπεκ και συνέχισε: «Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά όπως μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ενότητα και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει, δεν θα διαιρεθούμε».

Τη G7 αποτελούν οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία,  Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδισθεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Λευκός Οίκος.

Είναι «σαφές ότι κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει χρυσό σε σχέση με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καλύπτεται από τις ισχύουσες κυρώσεις», γνωστοποίησε προ ημερών ο Λευκός Οίκος, την ώρα που στις Βρυξέλλες διεξήχθησαν μία σειρά συνόδων κορυφής αφιερωμένων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε: «Θέλουμε να αποκλείσουμε κάθε δυνατότητα για την Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον χρυσό της για να υποστηρίξει το νόμισμά της», το ρούβλι.

Και τόνισε, ότι η Μόσχα διαθέτει «σημαντικό» απόθεμα χρυσού και ότι το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας.

Προειδοποιεί για διακοπή παροχής η Μόσχα

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Ιβάν Αμπράμοφ, σημείωσε ότι η άρνηση «θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου». Οι Δυτικοί «έχουν αρκετές ευκαιρίες να αγοράσουν ρούβλια για αυτό τον σκοπό, μπορείτε να το κάνετε αμέσως σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο», προσέθεσε ο Αμπράμοφ.