Σε περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας προτίθεται να σπεύσει το ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ότι θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στο ανατολικό κομμάτι της συμμαχίας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες. “Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να βρούμε λύση για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση ασφαλείας”, προσέθεσε.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την ανάπτυξη περισσότερων τζετ στον αέρα και την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας. Στη θάλασσα θα τοποθετηθούν πολλά μαχητικά πλοία και υποβρύχια σε μόνιμη βάση, ενώ θα ενισχυθούν οι γραμμές άμυνας και οι ομαδικές ασκήσεις, με στόχο να αυξηθεί η λειτουργικότητα και ο συγχρονισμός δυνάμεων.

Εξοπλισμός…

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα δώσει βοήθεια στο ζήτημα προστασίας έναντι ακτινολογικών ραδιενεργών, χημικών και βιολογικών όπλων. «Θα δώσουμε συσκευές προστασίας και συμβουλές, όπως και εξοπλισμό για την προστασία και τον έλεγχο χρήσεων», διευκρίνισε.

Και συνέχισε: «Εχουμε την ευθύνη να μην υπάρχει επιδείνωση του κινδύνου του πολέμου γιατί θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξουμε όλα τα μέρη που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρεθούν σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών και η Γεωργία».

«Η Κίνα να μην υποστηρίζει τις προσπάθειες πολέμου στη Ρωσία»

Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας «καλούν την Κίνα να μην υποστηρίζει τις προσπάθειες πολέμου στη Ρωσία και να μην παράσχει κανενός είδους στήριξη. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αμυντικά μέσα που διαθέτει εναντίον της Ρωσίας».

Παράλληλα, οι ηγέτες ενίσχυσαν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να ηγηθεί της πολιτικής ανοιχτών θυρών, σύμφωνα με το άρθρο 10. «Το ΝΑΤΟ εδραίωσε τη Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Το περιβάλλον ασφάλειας πρέπει να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Οποιαδήποτε απειλή θα μας βρει αντιμέτωπους. Οι ηγέτες θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες, να ενισχύσουν τις αποφάσεις του 2014. Σήμερα, ανακοινώσαμε σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες για την άμυνα. Αυτές τις επικίνδυνες στιγμές, καιρούς, η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Φροντίζουμε να χτίσουμε την άμυνα μακροπρόθεσμα. Θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και βέβαια οι ηγέτες θα προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για την αναδιάρθρωση και εντατικοποίηση της παρουσίας μας. Αυτά θα γίνουν τον Ιούνιο. Αλλά είναι μακροπρόθεσμα σχέδια, γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει το περιβάλλον ασφάλειας μακροπρόθεσμα. Είναι μία νέα πραγματικότητα, μια νέα κανονικότητα και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρει απάντηση μακροπρόθεσμα» επισήμανε.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που συνορεύει με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Περί χημικών όπλων…

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», καθώς θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ, λόγω της εξάπλωσης της μόλυνσης”.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο Στόλτενμπεργκ είπε για τα χημικά όπλα και το πρόσχημα που ενδεχομένως να θελήσει να δημιουργήσει η Ρωσία: «Ανησυχούμε εν μέρει, διότι βλέπουμε τη ρητορική και βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος προσχήματος κατηγορώντας την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα».

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος μία επίθεση με χημικά όπλα να έχει απευθείας επιπτώσεις σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, διότι μπορεί να δούμε μόλυνση, μπορεί να δούμε διασπορά χημικών παραγόντων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», σημείωσε ακόμη ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε, επίσης, ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικούς παράγοντες στο παρελθόν -συμπεριλαμβανομένου του Σόλσμπερι (αναφέρεται στη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία). Αυτό το θέμα αναδεικνύει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση».