Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμφωνήσει να επεκτείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μονάχα εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Η Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επετεύχθη πέρυσι με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, εκπνέει τη 18η Μαρτίου και η ισχύς μπορεί να επεκταθεί εφόσον όλα τα μέρη συμφωνήσουν. Η Ρωσία έχει ήδη αναφέρει ότι είναι δυσαρεστημένη με ορισμένες πτυχές της συμφωνίας.

Οι εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων δεν έχουν εισαχθεί λεπτομερώς στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, όμως, η Μόσχα αναφέρει ότι οι κυρώσεις στο σύστημα πληρωμών, την εφοδιαστική αλυσίδα και τον κλάδο των ασφαλίσεων συνιστούν «εμπόδιο» στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας κατά τη χθεσινή (01/03) συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της συνάντησης της G20, στο Νέο Δελχί.

«Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι είναι δυνατόν να συνεχισθεί η συμφωνία – πακέτο για τα σιτηρά, μόνο εάν τα συμφέροντα των Ρώσων παραγωγών σιτηρών και λιπασμάτων έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές και ληφθούν υπόψη», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Διαβάστε ακόμη: