Την τρέχουσα εβδομάδα, η Ουκρανία θα ζητήσει από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη να αρχίσουν συνομιλίες για την επέκταση της συμφωνίας σε σχέση με τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, επιδιώκοντας παράταση τουλάχιστον ενός έτους που θα περιλαμβάνει και τα λιμάνια του Μικολάγιεφ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο και θα λήξει τη 18η Μαρτίου, εκτός εάν συμφωνηθεί παράταση.

«Μία επίσημη πρόταση θα γνωστοποιηθεί από εμάς αυτή την εβδομάδα αναφορικά με την ανάγκη να εργασθούμε για παράταση», ανέφερε ο Γιούρι Βασκόφ, Υφυπουργός Αποκατάστασης της Ουκρανίας, ενώ, προσέθεσε ότι η ακριβής ημερομηνία των συνομιλιών, που είχαν προηγουμένως πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, δεν έχει ορισθεί ακόμη.

«Θα ζητήσουμε να παραταθεί όχι για 120 ημέρες, αλλά τουλάχιστον έναν χρόνο, επειδή η ουκρανική και η παγκόσμια αγροτική αγορά πρέπει να βρίσκονται σε θέση να προγραμματίσουν αυτούς τους όγκους εξαγωγών, μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο κ. Βασκόφ. Ακόμη, υπογράμμισε πως η Ουκρανία θα επιμείνει στην αύξηση του αριθμού των ομάδων ελέγχου, «προκειμένου να μην υπάρξουν ουρές αναμονής των πλοίων που περιμένουν να επιθεωρηθούν».

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία ότι καθυστερεί τις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά γεωργικά αγαθά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποστολές και οι απώλειες για τους εμπόρους. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας.

Ο κ. Βασκόφ υποστήριξε ότι από τον Νοέμβριο, η κατάσταση με τις επιθεωρήσεις δεν έχει αλλάξει και ότι υπήρχαν μονάχα τρεις ομάδες από τη ρωσική πλευρά. «Δεν υπάρχει θετική δυναμική. Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία είναι έτοιμες να διεξάγουν σαράντα επιθεωρήσεις την ημέρα, εάν χρειασθεί και παρουσιασθεί τέτοια ανάγκη. Περίπου 140 πλοία περιμένουν για έλεγχο», γνωστοποίησε.

Ζελένσκι προς Ερντογάν: «Η Ουκρανία θα παραμείνει εγγυητής της επισιτιστικής ασφάλειας»

Διαβάστε ακόμη: