Επανεκκινεί η συμφωνία για τα σιτηρά από σήμερα 2/11, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί.

“Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κ. Σόιγκου τηλεφώνησε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας μας Χουλουσί Ακάρ και εξέφρασε ότι οι μεταφορές σιτηρών θα συνεχιστούν όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως από τις 1200 (μ.μ.) σήμερα”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά η Ρωσία

Επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε λίγο μετά τα σχόλια του Ερντογάν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία εξαγωγών συμφωνήθηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία και με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο για την ανακούφιση μιας παγκόσμιας κρίσης πείνας που προκλήθηκε εν μέρει από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν σημαντικό παραγωγό σιτηρών, και από έναν προηγούμενο αποκλεισμό των λιμανιών της. Η ισχύς της λήγει στις 19 Νοεμβρίου.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της το Σάββατο, ισχυριζόμενη ότι απαντούσε στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του στόλου της Μόσχας στην Κριμαία, για την οποία κατηγόρησε την Ουκρανία. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και αρνείται ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο ασφαλείας του προγράμματος σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διαβάστε ακόμη: