Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα η Μόσχα δεν πλήρωσε χρέος της σε ξένο νόμισμα, γεγονός που αποτελεί το αποκορύφωμα των ολοένα και πιο σκληρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αλλά την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης εάν δεν τηρηθεί.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, πρόκειται για ένα γεγονός ενδεικτικό της ταχείας μετατροπής της χώρας σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό παρία. Τα ομόλογα της χώρας σε ευρώ διαπραγματεύονται σε δυσμενή επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας παραμένουν παγωμένα και οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όμως, δεδομένων των επιπτώσεων στην οικονομία της Ρωσίας, η χρεοκοπία είναι κυρίως συμβολική προς το παρόν, και ελάχιστη σημασία έχει για τους Ρώσους που βρίσκονται αντιμέτωποι με διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική ύφεση εδώ και χρόνια.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει τα κεφάλαια για να καλύψει τυχόν χρέη και ότι αναγκάστηκε να μην πληρώσει. Καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στραφεί στην εξυπηρέτηση του ανεξόφλητου κρατικού χρέους της σε ρούβλια, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «ανωτέρας βίας» η οποία όπως είπε ότι κατασκευάστηκε τεχνητά από τη Δύση.

Το Reuters μετέδωσε πως ορισμένοι Ταϊβανέζοι κάτοχοι δύο ρωσικών ευρωομολόγων δεν έχουν λάβει τους τόκους που έπρεπε να είχαν λάβει στις 27 Μαΐου -29 εκατ. δολάρια για ομόλογο λήξεως το 2036 σε ευρώ και 71 εκατ. δολάρια σε ομόλογο λήξεως το 2026 σε δολάριο.

Με την τελική προθεσμία πληρωμής να έχει ήδη εκπνεύσει, το επίκεντρο μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν στη συνέχεια οι επενδυτές. Δεν χρειάζεται να δράσουν αμέσως και μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του πολέμου με την ελπίδα ότι οι κυρώσεις τελικά θα αμβλυνθούν, σημειώνει το Bloomberg.

Ο χρόνος μπορεί να είναι με το μέρος τους: οι αξιώσεις ακυρώνονται μόνο τρία χρόνια  έπειτα από την ημερομηνία πληρωμής, σύμφωνα με τα έγγραφα ομολογιών. «Οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα διατηρήσουν την προσέγγιση της στάσης αναμονής», δήλωσε ο Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura στο Τόκιο.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ρωσίας και της κατάρρευσης του ρουβλίου το 1998, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν αθέτησε την πληρωμή 40 δισ. δολάρια εσωτερικού της χρέους.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία αθέτησε τις πληρωμές της έναντι των ξένων πιστωτών της ήταν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όταν οι Μπολσεβίκοι υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν απέρριψαν το ιλιγγιώδες χρέος του έθνους της τσαρικής εποχής το 1918.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως αθέτησης υποχρέωσης.

Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να καταβάλει τις πληρωμές σε επτά ομόλογα, από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.