Πιο κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται η Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν την εξαίρεση (waiver) που επιτρέπει στη Μόσχα να πληρώσει εξωτερικό χρέος σε Αμερικανούς επενδυτές σε δολάρια ΗΠΑ.

Μέχρι την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε χορηγήσει μια βασική εξαίρεση από τις κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που της επέτρεπε να επεξεργάζεται πληρωμές σε κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η παραπάνω εξαίρεση έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να τηρήσει τις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής του χρέους της, αν και την ανάγκασε να αξιοποιήσει τα συσσωρευμένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει πληρωμές.

Ωστόσο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέτρεψε τη λήξη της εξαίρεσης από τις 12:01 π.μ. της Τετάρτης, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια και έχει τα κεφάλαια να πληρώσει, επομένως πιθανότατα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε δήλωση αθέτησης υποχρεώσεων με το σκεπτικό ότι προσπάθησε να πληρώσει αλλά μπλοκαρίστηκε από το αυστηρότερο καθεστώς κυρώσεων.

Αρκεί η άρση της εξαίρεσης για να χρεοκοπήσει η Ρωσία;

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ΗΠΑ προτιμούν να αφήσουν τη Ρωσία να χρεοκοπήσει, παρά να της επιτρέψουν να στραγγίξει τα κρατικά ταμεία προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών.

Ωστόσο,  αν και αυτή η εξέλιξη προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο για την πληρωμή ομολόγων σε ξένους επενδυτές, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα είναι αρκετό για να οδηγήσει τη Ρωσία σε χρεοκοπία.

Μπαράζ λήξεων ομολόγων

Η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με προθεσμίες εξυπηρέτησης του χρέους που λήγουν φέτος, η πρώτη την προσεχή Παρασκευή, καθώς πρέπει να καταβάλλει τόκους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο ομόλογα, το ένα εκ των οποίων απαιτεί πληρωμή σε δολάρια, ευρώ, λίρες ή ελβετικό φράγκο, ενώ το άλλο μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ρούβλια.

Το Reuters και η Wall Street Journal ανέφεραν την Παρασκευή ότι το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη μεταφέρει κεφάλαια για να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές, αλλά επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους αναμένονται στα τέλη Ιουνίου.

Σε περίπτωση μη πληρωμής, η Ρωσία θα έχει στη διάθεσή της μία περίοδο χάριτος 30 ημερών προτού δηλωθεί πιθανότατα σε αθέτηση υποχρέωσης. Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το χρέος της σε ξένο νόμισμα από την επανάσταση του 1917.