Σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας βρίσκεται πλέον η Ρωσία, λόγω της αδυναμίας της να εξυπηρετήσει τόκους και ονομαστικές αξίες ομολόγων της, συνολικής αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, αξιολογώντας το γεγονός η Επιτροπή Πιστωτικών Παραγώγων έκανε λόγο για «αστοχία πληρωμής», καθώς η Ρωσία δεν συμπεριέλαβε τους πρόσθετους τόκους σε μια καθυστερημένη πληρωμή ομολόγων που έγινε στην αρχή του περασμένου μήνα.

Η Επιτροπή προχώρησε σε ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν να χαρακτηριστεί το γεγονός ως χρεοκοπία.

Η Pacific Investment Management, η Goldman Sachs, η Bank of America και η JPMorgan Chase ήταν ανάμεσα στα 12 μέλη της Επιτροπής που ψήφισαν υπέρ της απόφασης, ενώ η Citibank καταψήφισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το επίμαχο ομόλογο εκδόθηκε το διάστημα που προηγήθηκε της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και περιελάμβανε τόσο το ίδιο το ομόλογο όσο και τα ασφάλιστρα κινδύνου κι ως εκ τούτου η Ρωσία θα έπρεπε να καταβάλλει δύο πληρωμές προς τους κατόχους του ομολόγου, κάτι που δεν έγινε.

Σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας η Ρωσία – Παραβίασε τους όρους αποπληρωμής ομολόγων

Τι σημαίνει αυτό για τη Μόσχα

Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση των λεγόμενων cds, των ασφαλίστρων κινδύνου του δημόσιου χρέους της Ρωσίας έναντι μη εξυπηρέτησης. Αυτό συνεπάγεται ότι θα ακολουθήσουν πληρωμές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στους επενδυτές που ασφαλίστηκαν έναντι κινδύνου μη εξυπηρέτησης του χρέους της Ρωσίας.

Οι δικαιούχοι είναι πολλοί, καθώς βλέποντας την προοπτική κέρδους εισέρρευσαν μαζικά οι επενδυτές στα ασφάλιστρα του ρωσικού χρέους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διαφαινόμενη προοπτική τεχνικής χρεοκοπίας της χώρας λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η απόφαση της CDDC έρχεται τη στιγμή που η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να παραμείνει ενήμερη για τις πληρωμές εξωτερικού χρέους της.

Φαίνεται ότι έχουμε μια χρεοκοπία, τουλάχιστον για τους σκοπούς των CDS», δήλωσε ο Marcelo Assalin, επικεφαλής του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων αγορών στο William Blair.

«Μια ευρύτερη χρεοκοπία για τα ομόλογα της Ρωσίας παραμένει αναπάντητο ερώτημα, αλλά φαίνεται πιθανό ότι θα επιβεβαιωθεί με τις επερχόμενες πληρωμές τόκων».

Μόλις επιβεβαιωθεί χρεοκοπία, οι κάτοχοι των ρωσικών ομολόγων σε δολάρια και σε ευρώ αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν ενδεχομένως να απαιτήσουν άμεση αποπληρωμή και να ξεκινήσουν νομικές ενέργειες. Μια αθέτηση υποχρεώσεων της χώρας θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στις 26 Ιουνίου, όταν λήγει μια περίοδος χάριτος για την πληρωμή δύο ομολόγων, αναφέρουν οι FT σε δημοσίευμά τους.

Ωστόσο,η Ρωσία σχεδιάζει ειδικό μηχανισμό αποπληρωμής των υποχρεώσεών της σε Eurobonds, σε μια προσπάθεια αποφυγής των κυρώσεων και του αποκλεισμού της από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ της χώρας, Άντον Σιλουάνοφ στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς στις ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και «σκληρό συνάλλαγμα» για τη διευκόλυνση λήψης αποπληρωμών, σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ.

Το σύστημα λειτουργεί αντίστροφα σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές χώρες για την αποφυγή των κυρώσεων και την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Καθοριστική η απόφαση του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

Oι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι μια επίσημη χρεοκοπία είναι μόνο θέμα χρόνου αφού οι αρχές των ΗΠΑ κατάργησαν την περασμένη εβδομάδα μια εξαίρεση από τις κυρώσεις που επέτρεψε στους Αμερικανούς επενδυτές να συνεχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές ρωσικών ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα η πρόσφατη απόφαση να προχωρήσει ο τερματισμός του carveout δείχνει ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να αφήσουν τη Ρωσία να χρεοκοπήσει, παρά να της επιτρέψουν να στραγγίξει τα κρατικά ταμεία προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών.