Η Ρωσία είναι πιθανό να χρεοκόπησε, μετά την αποτυχία της να πληρώσει τα ομόλογα της σε δολάρια με ρούβλια, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, σχετικά με την πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών σε ξένα ομόλογα της Μόσχας, μετά από την  επανάσταση του 1917.

Η Μόσχα προχώρησε σε πληρωμή στις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα -που έληγαν το 2022 και το 2042- με ρούβλια αντί για δολάρια που υποχρεούνταν να πληρώσει με βάση τους όρους των τίτλων, μεταδίδει το Reuters.

Κρίσιμη η 4η Μαΐου

Η Ρωσία επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι αθέτησε πληρωμή σύμφωνα με τους όρους της Moody’s, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τις 4 Μαΐου, που είναι το τέλος της περιόδου χάριτος, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

«Τα συμβόλαια για τα ομόλογα δεν έχουν καμία πρόβλεψη για αποπληρωμή σε άλλο νόμισμα εκτός από δολάρια», εξηγούν οι αναλυτές.

Η Moody’s ανέφερε ότι ενώ ορισμένα ρωσικά ευρωομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2018 επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αυτά που εκδόθηκαν πριν από το 2018 – όπως αυτά που λήγουν το 2022 και το 2042 – δεν το επιτρέπουν. «Η άποψη της Moody’s είναι ότι οι επενδυτές δεν έλαβαν τη συμβατική υπόσχεση σε ξένο νόμισμα κατά την ημερομηνία λήξης της πληρωμής», ανέφερε η Moody’s.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αντιτείνει ότι η Δύση την εμπόδισε να πληρώσει επιβάλλοντας εξοντωτικές κυρώσεις μετά την εντολή του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή.