Οι βρετανικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων και οι επενδυτές που “ποντάρουν” σε αυτά έχουν τεράστιες ελπίδες ότι ο νέος πρωθυπουργός Rishi Sunak θα μπορούσε να “αναθερμάνει” την εν λόγω αγορά.

Ο νέος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αντιμετωπίζει μια τρομακτική λίστα υποχρεώσεων, η οποία περιλαμβάνει την αναζωογόνηση του οικονομικού όλεθρου που προκάλεσε η προκάτοχός του Λιζ Τρας. Τα κρυπτονομίσματα δεν βρίσκονται ακριβώς ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του, αλλά οι γνώστες του κλάδου λένε ότι υπάρχει λόγος να είναι αισιόδοξοι.

«Η αίσθηση που έχουν οι επιχειρηματίες είναι η ανακούφιση», δήλωσε ο Christian Faes, συνιδρυτής της startup  LendInvest. «Υπάρχει η αίσθηση ότι επιτέλους έχουμε κάποιον λογικό στην πρωθυπουργική καρέκλα, αφού η αλαζονεία και η ανικανότητα της Λιζ Τρας και του πρώην υπουργού Οικονομικών παραλίγο να συντρίψουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου». «Ο Rishi βλέπει την ευκαιρία και τις δυνατότητες που έχει ο τομάς των κρυπτονομισμάτων και θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ηγέτης σε αυτό», πρόσθεσε ο Faes, ο οποίος επίσης προεδρεύει του δικτύου Fintech Founders.

Θετικός απέναντι σε κρυπτονομίσματα

Ο Sunak, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, έχει εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις μια θετική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Ως υπουργός αρμόδιος για τα οικονομικά της Βρετανίας, περιέγραψε ένα μεγάλο σχέδιο για να γίνει η χώρα παγκόσμιος κόμβος στο κομμάτι αυτό, τον Απρίλιο. Σε μια δεξίωση της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Index Ventures που παρευρέθηκε τον Ιούνιο ο Sunak δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν «αποφασισμένος» να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο «τη δικαιοδοσία της επιλογής για κρυπτονομίσματα και blockchain». Όμως, μετά από εβδομάδες πολιτικής αστάθειας, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων και οι επενδυτές αναρωτιούνται τι θα κάνει για να τονώσει την αγορά, η οποία μετρά τις πληγές της μετά από πτώση στις τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και μια σωρεία εταιρικών χρεοκοπιών.

Πριν από το διορισμό του Sunak ως πρωθυπουργού, η εμπιστοσύνη στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομοσμάτων είχε μειωθεί. Σε μια έρευνα με 300 Βρετανούς ιδρυτές fintech, μόνο το 9% πιστεύει ότι πρωτοπορεί στα κρυπτονομίσματα. Σχεδόν το 20% των ιδρυτών πίστευε ότι η ρυθμιστική αρχή «σήμαινε ενεργά» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσει μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την έρευνα των Fintech Founders.

Διαβάστε ακόμη: