Στο 38% ανέβασαν ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ την έκπτωση στα πράσινα τιμολόγια για να συγκρατήσουν την ‘εκρηκτική’ τιμή κιλοβατώρας στο ρεύμα.

Η αγορά είδε πρωτοφανείς αυξήσεις από 12% έως 70% τον Ιούνιο ενώ στα 11,898 λεπτά ανά kWh πουλάει η ΔΕΗ που είναι και η φθηνότερη, με δεύτερη φθηνότερη το ‘Φυσικό Αέριο ΕΕΕ’ που ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στις μεγάλες ανατιμήσεις τον Ιούνιο οδήγησε τη συντριπτική πλειονότητα των «πράσινων» προϊόντων, η εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους.

Το ‘ηλεκτροσόκ’ στις αυξήσεις ξεκινάει από 12% και φτάνει μέχρι και 70%.

Για αρκετούς προμηθευτές, οι χρεώσεις τους για τον μήνα που διανύουμε είναι οι υψηλότερες από τότε που ‘τρέχουν’ τα πράσινα τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά-χρωματιστά προϊόντα έκαναν πρώτη εμφάνιση τον Ιανουάριο φέτος.

Η χαμηλότερη τιμή προέρχεται από τη ΔΕΗ, με το «πράσινο» τιμολόγιό της να διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά ανά kWh, ενώ ακολουθεί η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 12,854 λεπτά ανά kWh.

Η υψηλότερη χρέωση διαμορφώνεται στα 17,984 λεπτά ανά kWh. Συγκριτικά, τον Μάιο οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 9,5 και 10,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ακόμη και το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο τον Ιούνιο είναι ακριβότερο από το πιο ακριβό πράσινο προϊόν τον Μάιο.

Η μέση τιμή για τον μήνα που διανύουμε είναι 15 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 45% σε σχέση με τον Μάιο. Τον προηγούμενο μήνα ήταν 10,3 λεπτά ανά kWh.

Κερδοσκοπία μέσω «κάλπικης» διαφήμισης στα τιμολόγια ρεύματος φοβάται η ΡΑΑΕΥ

Οι αιτίες του «ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά

Αιτία για το άλμα των χρεώσεων αποτελεί η εκτίναξη κατά 35% της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, λόγω πιο περιορισμένης συμμετοχής των ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, η αγορά έκλεισε τον προηγούμενο μήνα στα 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αναλυτικά οι χρεώσεις των εταιριών:

– Για τον Ιούνιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 11,898 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η εταιρεία παρέχει τον επόμενο μήνα τη μεγαλύτερη έκπτωση (38%) που έχει δώσει έως τώρα, με συνέπεια να απορροφά μεγάλο μέρος του άλματος που σημείωσε η χονδρεμπορική. Η τιμή του Ιουνίου είναι αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Μάιο (10,656 λεπτά ανά κιλοβατώρα).Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 12,642 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση τον Μάιο ήταν 11,736 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας είναι 9,976 λεπτά ανά kWh, από 7,866 λεπτά ανά kWh τον Μάιο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

– Για τον Ιούνιο και συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της ‘Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας’ που ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι 12,854 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 17% από τον Μάιο (10,954 λεπτά ανά kWh). Χωρίς την έκπτωση, η τιμή τον Ιούνιο είναι 17,254 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ.- Αύξηση κατά 55% καταγράφεται στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» της Protergia, με την τιμή Ιουνίου να «κλειδώνει» στα 16,422 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (7 λεπτά ανά kWh). Τον Μάιο η χρέωση ήταν 10,601 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η έκπτωση παραμένει σταθερή σε σχέση με τον Μάιο. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 23,422 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

– Το πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ (Basic Home) τον Ιούνιο έχει χρέωση 16,333 λεπτά ανά kWh συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (1,725 λεπτά ανά kWh), η οποία παραμένει σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάιο η χρέωση ήταν 10,118 λεπτά ανά kWh, με συνέπεια η αύξηση να αγγίζει το 61%. Χωρίς το discount, η τελική τιμή είναι 18,058 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

– Η τιμή της Elpedison στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 15,484 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τις οποίες η εταιρεία καλύπτει με έκπτωση 4 λεπτά ανά kWh. Η αύξηση ανέρχεται σε 55% στη συγκεκριμένη κλίμακα, καθώς η χρέωση τον Μάιο ήταν 9,968 λεπτά ανά kWh. Από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, η χρέωση είναι 17,984 λεπτά ανά kWh, από 10,568 λεπτά τον Απρίλιο (αύξηση 70%). Η έκπτωση για τη συγκεκριμένη κλίμακα κατανάλωσης είναι 1,5 λεπτό ανά kWh. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

– Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τιμή 15,952 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας. Καταγράφεται αύξηση σε σχέση με τον Μάιο κατά 46%, καθώς τον προηγούμενο μήνα η χρέωση ήταν 10,961 λεπτά ανά kWh.Χωρίς την έκπτωση η τιμή διαμορφώνεται σε 21,602 λεπτά ανά kWh, από 16,961 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, πέφτοντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

– Στο πράσινο τιμολόγιο της ZeniΘ («Power Home Start»), η τιμή για τον Ιούνιο αυξάνεται κατά 65% και διαμορφώνεται στα 16,927 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 10,267 τον προηγούμενο μήνα. Και σε αυτό το προϊόν το πάγιο είναι 5 ευρώ.

– Το ειδικό πρόγραμμα της Ελίν, «Power On! Home Green», τον πέμπτο μήνα εφαρμογής του θα «τρέξει» με τιμή 14,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένο κατά 56% σε σχέση με τον Μάιο (9,5 λεπτά ανά kWh). Επίσης, το πάγιο είναι 5 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία άλλαξε τα πάνω και κάτω όρια «ενεργοποίησης» του μηχανισμού διακύμανσης, προχωρώντας επίσης για πρώτη φορά σε έκπτωση (1 λεπτό ανά kWh).

– Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου της Volton είναι για τον Μάιο 12,916 λεπτά ανά kWh, από 10,17 λεπτά τον Μάρτιο, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (20%) της εταιρείας, όσο και την έκπτωση συνέπειας (32%). Η αύξηση ανέρχεται στο 27%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι τον Ιούνιο 16,884 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

– Στο ειδικό προϊόν της Volterra, η τελική τιμή είναι 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με τον Μάιο. Η εταιρεία αύξησε την έκπτωσή της στα 4,6 λεπτά ανά kWh, από 3,065 λεπτά.

Πως λειτουργεί ο μηχανισμός

Το άλμα στη χονδρεμπορική σημαίνει ότι οι τελικές χρεώσεις επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις προσαυξήσεις που προέκυψαν από τον μηχανισμό διακύμανσης, ο οποίος περιλαμβάνεται στα πράσινα τιμολόγια.

Ο πρώτος λόγος είναι πως ο μηχανισμός αυξομειώνει την χρέωση με βάση το «κλείσιμο» της αγοράς τον προηγούμενο μήνα.

Επομένως, οι χρεώσεις του Ιουνίου βασίστηκαν στα 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Μαΐου – έναντι των 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Απριλίου, που καθόρισαν τις χρεώσεις του προηγούμενου μήνα.

Όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, το άλμα στην αγορά μέσα στον προηγούμενο μήνα σημαίνει όμως επίσης ότι -σε γενικές γραμμές- οι προμηθευτές χρέωσαν τον Μάιο με πρόβλεψη για τη χονδρεμπορική τιμή στα 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν στην πραγματικότητα τους κόστισε 81,08 ευρώ κάθε Μεγαβατώρα που εξασφάλισαν από την αγορά για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Το γεγονός αυτό ήταν η δεύτερη αιτία που ενίσχυσε τις προσαυξήσεις από τον μηχανισμό διακύμανσης, καθώς σε αυτόν περιλαμβάνεται και μία δεύτερη παράμετρος («συντελεστής β»), η οποία διορθώνει τυχόν αποκλίσεις του πραγματικού κόστους των εταιρειών (που ήταν στα 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Μάιο), από το κόστος στο οποίο βασίστηκαν οι προβλέψεις τους (60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Η διαφοροποίηση στις αυξήσεις των εταιρειών προήλθαν από τις διαφοροποιήσεις τους στις εκπτώσεις που εφάρμοσαν – και με τις οποίες «κουρεύουν» ένα μέρος από τις επιβαρύνσεις από τον μηχανισμό διακύμανσης.

Έτσι, η ΔΕΗ έχει τη χαμηλότερη χρέωση τον Ιούνιο γιατί αύξησε σημαντικά το discount.

Η έκπτωση της επιχείρησης για τον Ιούνιο είναι 38% επί της βασικής χρέωσης, η μεγαλύτερη που έχει προσφέρει ποτέ.

Έως τώρα, το πιο «γενναίο» discount της ΔΕΗ ήταν 20%.

Διαβάστε ακόμη