search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τι αναφέρει το σχέδιο που έχουν στο τραπέζι οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών - μελών της ΕΕ-Θα μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου

Φυσικό αέριο: Ράλι έως 18% στην Ευρώπη, μετά το τελεσίγραφο των εργαζομένων LNG στην Αυστραλία

Σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία ήρθε μετά από εβδομάδες συνομιλιών για το μέτρο που είχε διχάσει τους 27, οι οποίοι προσπαθούν να τιθασεύσουν την ενεργειακή κρίση.

Το πλαφόν ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά.

Πρόκειται για το λεγόμενο «δυναμικό πλαφόν», που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στα συμβόλαια επόμενου μήνα του Ολλανδικού TTF υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες, όπως προκύπτει από έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία των υπουργών της ΕΕ.

Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν θα εφαρμοστεί αρχικά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Νωρίτερα το απόγευμα 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος που πραγματοποιούν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών – μελών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είχε προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας βρίσκονται υπό πίεση για να καταλήξουν σε συμφωνία, όσον αφορά στον καθορισμό ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο.

Παρά τις προσπάθειες, το αδιέξοδο δεν ήρθη ούτε την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα,  προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ  ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως μια πρόταση για πλαφόν στο αέριο κοντά στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: