Μολονότι οι δημοσκοπήσεις φέρουν την Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά περίπου 10 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το σαφές προβάδισμα που διατηρεί στην κοινή γνώμη, αποφάσισε να μην πάει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, αλλά να εξαντλήσει την τετραετία.
Και την απόφαση του αυτή την έκανε γνωστή με θόρυβο, δίνοντας έμφαση, για να πείσει και τον τελευταίο πολίτη, αλλά και τον κάθε κομματάρχη ή πολιτικό στέλεχος, ότι η θέση του είναι τελεσίδικη, κατηγορηματική, κλείνοντας τον φάκελο της εκλογολογίας, που σε μεγάλο βαθμό είχε παραλύσει τη λειτουργία του Κράτους, των υπουργείων και της Δημόσιας ζωής!
Θεσμικός ηγέτης που σέβεται την κοινή γνώμη
Με την διαφανή τοποθέτηση του αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να καταδείξει ότι είναι υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που σέβεται τους θεσμούς, αλλά και την ετυμηγορία της κοινής γνώμης που όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις δεν επιθυμεί εκλογές την ώρα τούτη.
Εν μέσω κρίσης! Και όχι τυχοδιώκτης που σπεύδει να εκμεταλλευθεί μια υπέρ του συγκυρία που καθίσταται σαφής μέσα από τα γκάλοπ και να θέσει σε κίνδυνο ακυβερνησίας τη χώρα για σοβαρό χρονικό διάστημα, λόγω των εκλογών με απλή αναλογική που αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε νέα, δεύτερη προσφυγή στις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.
Τα Ελληνοτουρκικά η εκτίναξη του Τουρισμού!
Επιπροσθέτως, η εκτόνωση που διαφαίνεται στα Ελληνοτουρκικά, παρά τους όποιους κρυφούς φόβους για προβοκάτσιες, δίνει τη δυνατότητα για την όσο το δυνατόν περισσότερη εκμετάλλευση της συγκυρίας υπέρ του Τουρισμού, που όπως όλα δείχνουν θα χτυπήσει κόκκινο και θα αγγίξει νούμερα πιθανόν υψηλότερα και από το ιστορικό 2019!
Η Επενδυτική Βαθμίδα και το Ταμείο Ανάκαμψης
Την ίδια στιγμή στον τομέα της οικονομίας και της αγοράς θα επιδιωχθεί η κατάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν την άνοιξη του 2023, που θα βάλει τη χώρα ξανά στο παιχνίδι τακτοποίησης και εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους, έχοντας καταστεί πιστοληπτικά αξιόπιστη.
Παράλληλα θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Ταμείου, που θα προωθήσει μεγάλα επιχειρηματικά projects και θα δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης σε πλήθος επιχειρήσεων και μικρών και μεσαίων επενδυτικών σχεδίων. Άλλωστε 72 δις. είναι αυτά, μαζί με το ΕΣΠΑ. Όχι, παίξε – γέλασε. Επoμένως μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.
Η Ενεργειακή κρίση και η επίλυση των ζητημάτων της κοινωνίας από την Διεθνή κοινότητα. Η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου!
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι εν μέσω βαθιάς Ενεργειακής κρίσης, λόγω και της εμπόλεμης κατάστασης Ρωσίας – Ουκρανίας, που προκαλεί πληθωρισμό, εκτινάσσει τα επιτόκια και ανεβάζει το κόστος χρήματος, η ΕΕ και γενικώς η Διεθνής Κοινότητα θα λάβουν μέτρα επίλυσης, στο μέγιστο βαθμό, των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην κοινωνία, μέσα από την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, του φυσικού αερίου και πλήθους άλλων βασικών υπηρεσιών, ανελαστικών!
Και είναι προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θελήσει να έχει συμμετοχή στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας, να είναι ενεργός και με ρόλο στις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας όπως αυτές θα κυρωθούν κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο Κορυφής της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου.
Η στήριξη της αγοράς στην ετυμηγορία του πρωθυπουργού. Τέλος στο πολιτικό ρίσκο
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως ήδη καταδεικνύεται μέσα από την αντίδραση των αγορών, το Χρηματιστήριο δίνει Ψήφο Εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευθεία και σαφή τοποθέτηση του ότι δεν πάμε για εκλογές, δίνοντας τέλος στο πολιτικό ρίσκο που κυριαρχεί στα Χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, ιδίως τώρα που η απλή αναλογική βάζει την αγορά σε μακρά περίοδο αστάθειας!
Η προώθηση Μεγάλων Έργων, Παραχωρήσεων (Αττική οδός) και Αποκρατικοποιήσεων. Η Εθνική, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, το CVC και οι 2 μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες!
Επιπροσθέτως, αποδέχεται και στηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, το οποίο θα ενταθεί και θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από την προώθηση των μεγάλων έργων, των διαγωνισμών του Δημοσίου για Παραχωρήσεις (πχ Αττική οδός) και Αποκρατικοποιήσεις αλλά και για τον δεύτερο γύρο ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών, με πρώτη την Εθνική και τη διάθεση ποσοστού 20%-30% των μετοχών της σε ξένους και Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες, καθώς και την διάθεση από το ΤΧΣ στη συνέχεια ενός πακέτου της τάξης του 10% της Τρ. Πειραιώς!
Αλλά και την περαιτέρω πώληση ενός ποσοστού της τάξης του 10% ή και του 20% αν η συγκυρία είναι ευνοϊκή, της ΔΕΗ σε έναν (πχ CVC) ή πολλούς ξένους και Έλληνες επενδυτές. Είναι γνωστό άλλωστε ότι 2 μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ αποκτώντας από 10% των μετοχών έκαστη!!!