Το μήνυμα ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έστειλε για δεύτερη φορά, εντός λίγων ωρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο ίδιος δεν ψάχνει «ξέφωτο» για να προσφύγει στις κάλπες και «έστειλε» ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και της διενέργειας εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και σταθερότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία

«Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν αναζητώ δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και σταθερότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε», τόνισε.

«Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «και αν έχουμε και κόστος, διότι θα έχουμε δύσκολο χειμώνα, είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας».

«Αν το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση; Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Το να οδηγήσουμε τώρα τη χώρα σε εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής, με μια απρόβλεπτη Τουρκία, δεν είναι πράξη υπεύθυνη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έγινε χθες αυτή η απολογιστική συζήτηση στη Βουλή αφού οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο απάντησε ότι «είναι χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση σε αυτά που έχουμε πετύχει, να μαθαίνουμε από τα λάθη και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική ορμή. Κάθε επέτειος είναι αφορμή και για έναν απολογισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λάθος» τη θέση όσων κομμάτων λένε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν πρέπει να είναι και ο πρωθυπουργός. Σχολίασε, δε, πως «όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι δεν σέβεται την απόφαση του λαού καθώς οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, η άποψή του αυτή ενέχει ψήγματα αλαζονείας και μου έκανε εντύπωση η δήλωσή του επειδή είναι ένας νέος πολιτικός».

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ακόμα το μήνυμα προς την Τουρκία ότι «είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεων μας». Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε την ίδια ένταση στο πεδίο με αυτή του καλοκαιρού του 2020».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «είχαμε καλό κλίμα αλλά ήμουν σαφής ότι δεν θα υπάρχει βελτίωση των σχέσεων με υπερπτήσεις. Δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά ούτε μπορώ να δεχθώ συζήτηση για σύνδεση κυριαρχίας των νησιών με τη στρατιωτικοποίησή τους. Αν δεν κατάλαβε αυτά που του είπα δεν φταίω εγώ. Ένα μήνα μετά είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων σαν να μην κατάλαβε πόσο επιμένω σε αυτό».

«Οι δύο χώρες πρέπει να συζητάνε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα θέτει τα δίκαιά της όπου μπορεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πώλησης ή αναβάθμισης των F16 για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει εσαεί την δυνατότητα να μπλοκάρει την πώληση των F16 δεν αντιλαμβάνεται τον συσχετισμό των δυνάμεων αλλά έχουμε καταφέρει να δείξουμε ότι η ενίσχυση της Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

«Εμένα αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι αυτά που λέει ο Ερντογάν για να τονώσει το δικό του προφίλ και να λύσει τα δικά του εσωτερικά ζητήματα, επηρεάζει και την αντιπολίτευση στην Τουρκία και υπερθεματίζει και ανεβαίνει στο δέντρο των προκλήσεων. Γι’ αυτό και δεν τον ακολουθώ σε αυτή την ένταση. Γνωρίζω ότι αργά ή γρήγορα θα συζητήσω ξανά με τον κ. Ερντογάν αν είναι πρόεδρος της Τουρκίας».