Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, ανέφερε αρχικά προς τον κ. Μητσοτάκη: «είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος της τετραετίας. Ποιος σας πιστεύει; Κανείς. Ούτε οι βουλευτές σας. Αν είναι έτσι, γιατί ανακοινώνετε κάθε δεύτερη ημέρα υποψηφίους; Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική αστάθεια την κοινωνία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα υπογράμμισε για μια ακόμα φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν με την συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να πλειοδοτήσει στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αντί του ερχόμενου Ιανουαρίου να γίνει από τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Μου ασκήσατε κριτική ότι ασχολήθηκα στην πρωτολογία μου λιγότερο με τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Θα προσπαθήσω να το κάνω στην δευτερολογία μου.

Να ξεκινήσω με το θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας τους συνταξιούχους τους οποίους εξαπατήσατε προεκλογικά όταν μιλούσατε για ψίχουλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κοινωνικά μερίσματα και δίναμε τη μόνιμη 13η σύνταξη.

Τους εξαπατήσατε και τώρα όταν ο Πέτσας τους καλούσε να μην προσφύγουν για όσα κόψατε εσείς και αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση ΣτΕ και τους εξαπατάτε και τώρα δίνοντας υποσχέσεις.

Λέτε ότι από 01/01/2023 θα έχουν κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την συγκεκριμένη εισφορά; Συνταξιούχοι από 12 έως 20 χιλιάδες ευρώ και η εισφορά είναι μόλις 2.2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι κάτω των 1000 ευρώ από την εξαγγελία σας δεν θα πάρουν τίποτα. Μηδέν.

Το 66% των συνταξιούχων της χώρας εμφανίζει εισόδημα κάτω από 12 χιλιάδες ευρώ αυτοί θα πάρουν μηδέν από την εξαγγελία σας. Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις.

Όμως, αυξήσεις θα δουν από ερχόμενο τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι και όχι 1.2 εκατ. συνταξιούχοι. Όσοι ωφεληθούν, θα δουν ελάχιστες αυξήσεις 4% όταν το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί 200%.

Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει από 1η Αυγούστου και όχι από 01/01/2023», είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης λέγοντας: «Δεν σας άκουσα να μιλήσετε για το κρίσιμο θέμα της στεγαστικής κρίσης. Δεν υπάρχει πρόβλημα; Μιλήσατε για κοινωνική πολιτική και δεν είπατε μια κουβέντα.

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Πάνω του 50% του εισοδήματος καταβάλλεται για έξοδα στέγασης. Και εσείς οι άριστοι όταν σας το επισήμαναν αυτό το πρόβλημα από την Ε.Ε. σχεδιάσατε πρόγραμμα 1.3 εκατ. ευρώ. Φοβερό. Τι προβλέπει το αντίστοιχο σχέδιο της Πορτογαλίας;

Προβλέπει 1.7 δισ. ευρώ και της Ισπανίας 1 δισ. ευρώ. Εσάς, δεν σας νοιάζει. Σας νοιάζει το airbnb. Για εμάς το ζήτημα αυτό είναι προτεραιότητα. Δεν μπορεί να έρχονται μεγάλα ή μικρότερα τραστ και να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κοροϊδία» και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Τι θα μπει στο Δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη των εταιρειών;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «η έγνοια σας είναι μην τυχόν και πέσει η τιμή μετοχή της ΔΕΗ και χάσουν τα μερίσματα οι εκλεκτοί σας και δίνετε 300 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα νησιά από τους καταναλωτές. Για να μην χάσουν τα golden boys που πληρώνονται με 1.000 ευρώ την ημέρα ενώ οι βουλευτές με 5.000 ευρώ το μήνα».

«Κανείς δεν κέρδισε χωρίς απαντήσεις για το σήμερα και χωρίς όραμα για το αύριο» είπε σε άλλο σημείο, επαναφέροντας τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα των εκλογών.

Αρχικά, ο  Τσίπρας σημείωσε από το βήμα της Ολομέλειας: «Ξεχάσατε να αναφέρετε πέντε τουλάχιστον λέξεις. Δεν είπατε τη λέξη ακρίβεια, πληθωρισμός, δεν είπατε τη λέξη βενζίνη και δεν είπατε τη λέξη σκευωρία, Novartis. H ομιλία σας σήμερα θα είναι πράγματι, όπως θα έλεγε ο Τσακαλώτος, case study».

«Πώς μπορεί κανείς σε 46 λεπτά να κάνει το μαύρο άσπρο και να πει τόσα πολλά ψέματα» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και πρόσθεσε ότι «ντυθήκατε σήμερα για να μιλήσετε για την κοινωνική πολιτική, όχι σοσιαλδημοκράτης, ΚΚΕ ντυθήκατε. Μας είπατε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Να παρουσιάζεστε ως φιλεργατικός, ως πρωθυπουργός με κοινωνικό πρόσωπο. Επενδύετε, κύριε Μητσοτάκη, σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Είναι ο λαός ναι εμάς μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη που έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο σε αυτήν εδώ τη χώρα. Μην τον υποτιμάτε, έτσι, το λαό».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο. Αυτό που ξέρω, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εδώ και πολύ καιρό παίζετε εν ου παικτοίς με τα πάντα. Αυτό το παιχνίδι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις».

«Και θέλω να ξεκαθαρίσω: Εμείς ζητάμε εδώ και έξι μήνες εκλογές και τις ζητάμε γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο από τις επιλογές σας. Σας ζητάω λοιπόν σήμερα να σταματήσετε να μαδάτε την μαργαρίτα και να δώσετε μια απάντηση.  Πως θα προχωράτε έτσι; Πάρτε μια θέση. Σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας», ανάφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

«Πολλοί χαρακτηρίζουν τη συζήτηση αυτή ως την πρώτη προεκλογική κόντρα πριν να ανακοινώσετε την απόφασή σας για εκλογές μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Παίζετε με το κρίσιμο θέμα των εκλογών. Η κορυφαία εκλογική διαδικασία έχει γίνει στοίχημα στο καζίνο του καθεστώτος σας που κερδισμένοι είναι οι σπόνσορές σας. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί θαρρώ ότι είστε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την αντιπολίτευση που είναι από μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Εμείς ζητάμε εδώ και 6 μήνες εκλογές γιατί η χώρα κατευθύνεται σε αδιέξοδο, γιατί δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών. Σας ζητώ να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα. Δεν το βλέπετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση; Δεν βλέπετε τους υπουργούς που έχουν σηκώσει τα μολύβια; Πώς θα προχωρήσετε έτσι; Γιατί εσείς το προκαλέσατε. Πάρτε μια θέση. Σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διπλωματική ήττα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για «Βατερλώ» με το βούλευμα για τη Novartis «και την προσπάθεια να λασπώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους» και για τρίτη ήττα «που βρεθήκατε απολογούμενος για την κατάσταση με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Όσο και να ανατρέξετε στο χθες, οφείλετε να δώσετε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στον χαρακτηρισμό «ΙΧ» για την εξωτερική πολιτική με αφορμή τους χειρισμούς για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και τα γερμανικά άρματα μάχης που έγιναν γνωστά από τον Όλαφ Σολτς.

«Έχετε γίνει ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος που παραχωρεί δικαιώματα, του συμμάχου δηλαδή που δίνει χωρίς ανταλλάγματα 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, του συμμάχου που δίνει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς χωρίς να εξασφαλίζει ότι θα παραχθεί ούτε μια βίδα στην Ελλάδα. Του συμμάχου που βλέπει την Τουρκία να αναβαθμίζει τον ρόλο της, που παρακολουθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο θέμα της Ουκρανίας».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και ρωτώντας τον αν θα ζητήσει συγγνώμη από όλους όσους αποκάλεσε «συμμορίτες» και «ελευθεροδολοφόνους».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε: «Ηγηθήκατε μιας απίστευτης προσπάθειας όχι για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά και να κατηγορήσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψή του. Προκαταλάβετε την κρίση της δικαιοσύνης και απεδείχθη με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ότι δεν υπήρξε καμία σκευωρία και καμία συμμορία. Θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε; Εγώ ένα έχω να δηλώσω: Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Τι υπάρχει; Η προσπάθεια σας να κουκουλώστε το θέμα και τα ερωτήματα του σκανδάλου: ποιοι ωφελήθηκαν; Ποιοι διακίνησαν τα τεράστια αυτά ποσά;»

«Δεσμεύομαι ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώστε ότι εμείς, πείτε στον κ. Σαμαρά, ότι θα το πάμε μέχρι τέλος το ζήτημα αυτό. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Η διαφθορά δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής τάξεως αλλά και κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.