search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: «Καμπανάκι» από τη Κομισιόν για μη στοχευμένα μέτρα

Tο δημόσιο έλλειμμα επηρεάζεται από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της ακρίβειας.

Προϋπολογισμός: «Καμπανάκι» από τη Κομισιόν για μη στοχευμένα μέτρα

Στην έκθεση-γνώμη για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει πράσινο φως στην Αθήνα ώστε να λάβει τη δόση των 644 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2019 αλλά ταυτόχρονα σηκώνει κίτρινη κάρτα για τα μέτρα που έχει εφαρμόσει ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, καθώς όπως αναφέρεται δεν είναι εξολοκλήρου στοχευμένα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην έκθεση, το δημόσιο έλλειμμα επηρεάζεται από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν προβλέπεται ότι το κόστος των μέτρων αυτών για την Ελλάδα θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ το 2022 και στο 5,8% του ΑΕΠ το 2023.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η δέσμη μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας αποτελείται από επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κοινωνικές μεταβιβάσεις σε φτωχότερα νοικοκυριά, επιδοτήσεις σε καύσιμα, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ευάλωτα νοικοκυριά, μείωση ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφορών.

Το κόστος αυτών των μέτρων αντισταθμίζεται όπως διευκρινίζεται εν μέρει από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψη και αυτά τα έσοδα, το καθαρό δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 2,3% του ΑΕΠ το 2022 και 0,5% του ΑΕΠ το 2023.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Κομισιόν τα περισσότερα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και τα περισσότερα από αυτά δεν συνάδουν και με τον στόχο της ΕΕ για μείωση της ζήτησης ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, το ποσό της προσωρινής και στοχευμένης στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι μόνο το 0,4% του ΑΕΠ το 2022 και – 0,1% του ΑΕΠ το 2023.

Οι κίνδυνοι

Η Κομισιόν στην έκθεση της κάνει λόγο για πρόσθετους κινδύνους που προκύπτουν από εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, με «πρωταγωνιστές» τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.

Όσο αναφορά τα αναδρομικά συνταξιούχων για τις επικουρικές στην έκθεση αναφέρεται πως σύμφωνα και με την απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να περιοριστεί.

Παρόλα αυτά όπως επισημαίνει δεν υπάρχει κάποια ανάλογη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Στις 12 Ιουλίου 2022, το Συμβούλιο συνέστησε στην Ελλάδα να διασφαλίσει το 2023 μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη προσωρινή και στοχευμένη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τις τρέχουσες δαπάνες στην εξελισσόμενη κατάσταση συμπληρώνει η έκθεση.

Προτείνεται επίσης στην Ελλάδα να επεκτείνει τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για την ενεργειακή ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη: