Πρόστιμο ύψους 12.7 εκατ. λιρών επεβλήθη στο TikTok, για πολλαπλές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, σύμφωνα με τη βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων.

Η –κινεζικής ιδιοκτησίας– εφαρμογή βίντεο δεν είχε κάνει αρκετά ώστε να ελέγξει ποιοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα και να αφαιρέσει τα ανήλικα παιδιά, τόνισε σήμερα (04/04) η ICO.

Η αποτυχία επιβολής ηλικιακών ορίων οδήγησε σε «έως και 1.4 εκατομμύρια παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου» κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα από το 2020, εκτίμησε η ICO, παρ’ ότι οι κανόνες της εταιρείας απαγόρευαν αυτήν την πρακτική. Η βρετανική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων δεν προβλέπει αυστηρή απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, αλλά απαιτεί από τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Ο επίτροπος πληροφοριών, Τζον Έντουαρντς, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μας είναι τόσο ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο, όσο και τον φυσικό. Το TikTok δεν τήρησε αυτούς τους νόμους.

Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών είχαν ακατάλληλα πρόσβαση στην πλατφόρμα, η οποία συνέλεξε και χρησιμοποίησε τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα τους, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση εκείνων και τη δημιουργία προφίλ τους, παρέχοντας δυνητικά επιβλαβές, ακατάλληλο περιεχόμενο στην αμέσως επόμενη σύνδεση στην εφαρμογή.

Το TikTok θα έπρεπε να γνωρίζει τα όρια. Θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι καλύτερο. Το πρόστιμο των 12.7 εκατ. λιρών αντικατοπτρίζει τον σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να είχαν οι πρακτικές τους. Δεν έκαναν αρκετά για να ελέγξουν ποιοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα ή να λάβουν επαρκή μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τα ανήλικα παιδιά που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή τους».

Διαβάστε ακόμη: