Η Κίνα διαμηνύει πως είναι αντίθετη σε κάθε σενάριο βεβιασμένης πώλησης του TikTok, δίδοντας απάντηση για πρώτη φορά στην απαίτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχωρισθεί η δημοφιλής εφαρμογή από τη μητρική, κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd. με έδρα το Πεκίνο. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok σε εθνικό επίπεδο.

Τα σχόλια ακολουθούν την κατάθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου του TikTok, Σου Τσέου, σε ακρόαση στο Κογκρέσο, σχετικά με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τα δεδομένα των χρηστών. Η εφαρμογή τίθεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικά θέματα.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι ενδεχόμενη πώληση του TikTok θα συνεπαγόταν εξαγωγή τεχνολογίας και θα έπρεπε να εγκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Οι αναφορές για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αν η είδηση είναι αληθινή, η Κίνα θα αντιταχθεί σθεναρά», τόνισε η Σου Ζουετίνγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok να πουλήσουν τα μερίδιά τους, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών και να επηρεάσει το περιεχόμενο που προβάλλεται σε Αμερικανούς πολίτες, μέσω της πλατφόρμας.

Ο Σου Τσέου υπογράμμισε ότι πιθανή πώληση της εταιρείας δε θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη προτείνει το TikTok για τη διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο παρελθόν, οι εταιρείες έχουν υποστηρίξει πως δε θα μοιρασθούν δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση, ακόμη και αν τούς ζητηθεί. Πρόσφατα, το Πεκίνο πρότεινε να τροποποιήσει έναν κανόνα που περιορίζει την εξαγωγή αλγορίθμων σύστασης περιεχομένου που έχουν δημιουργηθεί στην Κίνα και επομένως, τη μυστική «συνταγή» της παγκόσμιας επιτυχίας του TikTok.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το TikTok μετρά περισσότερους από 150 εκατομμύρια χρήστες και αποτελεί την πλέον προσοδοφόρα αγορά της πλατφόρμας. Το 2020, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πίεζε για την πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κίνα είχε προσθέσει αλγόριθμους σε μία λίστα με αγαθά και υπηρεσίες που εμπίπτουν σε ελέγχους εξαγωγών. Οιαδήποτε συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή παρόμοιων τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν στην Κίνα, χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης.

Τότε, η ByteDance είχε ανακοινώσει ότι είχε υποβάλλει αίτηση προς έγκριση, για την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με την Oracle Corp. και την Walmart Inc. για τη δημιουργία μίας αμερικανικής οντότητας, της TikTok Global. Η ιδέα τελικά «έπεσε» στο… κενό και τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η εταιρεία δεν έλαβε ποτέ έγκριση για εξαγωγή τεχνολογίας.

Ο αλγόριθμος συστάσεων περιεχομένου της TikTok αναπτύχθηκε αρχικά από αλγόριθμους και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία δημιουργήθηκαν από τη μητρική εταιρεία, σύμφωνα με πηγές της WSJ. Ο αλγόριθμος μοιράζεται, επίσης, κοινά στοιχεία με αυτόν της εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο, Douyin, της ByteDance.

Σε πρόσφατες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του Πεκίνου, τα στελέχη της ByteDance αντιλήφθηκαν ότι το Πεκίνο είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρει την πώληση ή εκχώρηση των δραστηριοτήτων του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, «παρ’ ότι οι αξιωματούχοι δεν δήλωσαν ρητά κάτι τέτοιο», αποκάλυψαν άτομα με γνώση του θέματος. «Οι αρχές ενθάρρυναν τη ByteDance να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της», ισχυρίσθηκαν.

Διαβάστε ακόμη: