Πιο κοντά στην πλήρη απαγόρευση της κινέζικης εφαρμογής ΤikTok βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, δώδεκα γερουσιαστές παρουσίασαν την Τρίτη διακομματική νομοθεσία που επεκτείνει τη νομική εξουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν να απαγορεύσει το TikTok σε εθνικό επίπεδο, σηματοδοτώντας την τελευταία σε μια σειρά προτάσεων του Κογκρέσου που απειλούν το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται Νόμος για τον Περιορισμό της Ανάδυσης Απειλών Ασφάλειας που θέτουν σε κίνδυνο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών (RESTRICT), δεν στοχεύει ειδικά στην απαγόρευση του TikTok. Στόχος του όμως είναι να δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ νέες εξουσίες, μέχρι και απαγόρευση, κατά των συνδεδεμένων με το εξωτερικό παραγωγών ηλεκτρονικών ειδών ή λογισμικού που το Υπουργείο Εμπορίου θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίζει για την προώθηση του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί τον Μπάιντεν να απαγορεύσει το TikTok.

Τι προβλέπει η νομοθετική πρόταση

Ο προτεινόμενος νόμος υιοθετεί μια ευρεία προσέγγιση στους φόβους ότι οι εταιρείες με δεσμούς με την Κίνα θα μπορούσαν να πιεστούν από την κυβέρνηση της χώρας αυτής να παραδώσουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή αρχεία επικοινωνιών των Αμερικανών. Στην περίπτωση της TikTok, οι νομοθέτες δήλωσαν ότι οι νόμοι της Κίνας για την εθνική ασφάλεια θα μπορούσαν να αναγκάσουν την κινεζική μητρική εταιρεία της TikTok, ByteDance, να παράσχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο αίτημα από την κινεζική κυβέρνηση και δεν θα συμμορφωθεί ποτέ με ένα τέτοιο αίτημα. Η εταιρεία έχει λάβει εθελοντικά μέτρα για να απομονώσει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ από την υπόλοιπη παγκόσμια οργάνωσή της, μεταξύ άλλων φιλοξενώντας τα δεδομένα αυτά σε διακομιστές που διαχειρίζεται ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Oracle.

Η εταιρεία διαπραγματεύεται επίσης μια πιθανή συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν που θα μπορούσε να επιτρέψει στην TikTok να συνεχίσει να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Πιο κοντά στην πλήρη απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ

Η αντίδραση του TikTok

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος της TikTok, Brooke Oberwetter, δήλωσε ότι μια απαγόρευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταπνίξει τον αμερικανικό λόγο και θα είναι “μια απαγόρευση στην εξαγωγή του αμερικανικού πολιτισμού και των αξιών στα δισεκατομμύρια και πλέον ανθρώπων που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας παγκοσμίως”.

Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να επιδιώκουν αυστηρότερα μέτρα κατά της εταιρείας.

Σε δήλωσή του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν υποστήριξε το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το “ένα συστηματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών απειλών κατά της ασφάλειας και της προστασίας των Αμερικανών”.

“Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε την εμφάνιση τέτοιων κινδύνων στο μέλλον”, δήλωσε ο Σάλιβαν.

Διαβάστε περισσότερα