Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει υπό διερεύνηση, την υπόθεση της παρακολούθησης Αμερικανών πολιτών, μεταξύ εκείνων και αρκετών δημοσιογράφων που καλύπτουν τον κλάδο της τεχνολογίας, από την κινεζική ByteDance, στην οποία ανήκει η εφαρμογή TikTok, σύμφωνα με τους New York Times.

Η έρευνα λέγεται ότι άρχισε στα τέλη του περασμένου έτους και φέρεται να σχετίζεται με την παραδοχή εκ μέρους της κινεζικής εταιρείας ότι υπάλληλοι αυτής είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα Αμερικανών χρηστών του TikTok, ανάμεσα στους οποίους ήταν δύο δημοσιογράφοι και ορισμένοι από τους συνεργάτες τους.

Το τμήμα ποινικών ερευνών του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, το FBI και η εισαγγελία της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια ερευνούν τη ByteDance η οποία εδρεύει στο Πεκίνο και έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Κίνας, σημείωσαν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

Οι υπάλληλοι της ByteDance που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, που αργότερα απολύθηκαν, λέγεται ότι προσπαθούσαν να βρουν τις πηγές από τις οποίες προήλθαν ύποπτες διαρροές εσωτερικών συνομιλιών και επαγγελματικών εγγράφων προς δημοσιογράφους. Οι εν λόγω υπάλληλοι απέκτησαν, μέσα από τους λογαριασμούς στο TikTok, πρόσβαση σε διευθύνσεις IP και άλλα δεδομένα των Αμερικανών ρεπόρτερ. Δύο από αυτούς τους υπαλλήλους, είχαν την έδρα τους, στην Κίνα. Το TikTok έχει διαμηνύσει ότι προχωρά σε αλλαγές στη λειτουργία του, ώστε να μην είναι εφικτό να επαναληφθούν ανάλογες παραβιάσεις στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: