Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά κατηγόρησε την Ελλάδα για καταπίεση της «τουρκικής» μειονότητας και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να μη μένει θεατής «στα δεινά των αδερφών μας».
«Σήμερα, ο αντι-ισλαμισμός είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία των πολιτικών της Δύσης για να συγκεντρώσουν ψήφους και δεν διστάζουν να εμπλακούν στις πιο φασιστικές πρακτικές σε σχέση με τα δικαιώματα των μουσουλμάνων. Οι παράνομοι περιορισμοί στις μαντίλες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ασκούν τη θρησκεία τους, το να παρεμβαίνεις στις πεποιθήσεις με τη βία, είναι σαν να αναβιώνεις το πνεύμα της μεσαιωνικής Ιεράς Εξέτασης» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οικονομικό συνέδριο.
«Η αναγνώριση της 15ης Μαρτίου ως Ημέρας Καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα. Οι άδικες και παράνομες πρακτικές κατά της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται, τα θεμέλια και τα δικαιώματά τους σφετερίζονται. Αρνούνται να αναγνωρίσουν την ταυτότητά τους. Ο ισλαμικός κόσμος δεν θα πρέπει πλέον να είναι θεατής απέναντι στα δεινά των αδελφών μου που διώκονται στην Ελλάδα. Γνωρίζετε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας» πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Προσέγγιση μετά τις εκλογές αν η Ελλάδα «κάτσει ήσυχα»
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης με την χώρα μας μετά όμως τις εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα σχολιάζοντας το πρόσφατο «άνοιγμα» προς την Αίγυπτο, ευελπιστώντας πως θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση ανάμεσα σε Άγκυρα και Κάιρο, λέγοντας ότι «Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχα».
Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή -σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Ικόνιο, για την πρόσφατη δήλωσή του, πως: «Στην πολιτική δεν υπάρχει μόνιμη δυσαρέσκεια και μνησικακία», o Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «προσέγγιση» με την Αθήνα στο μέλλον και μετά τις εκλογές στην χώρα μας και εφόσον η Αθήνα «κάτσει» ήσυχα.
«Στην πολιτική δεν υπάρχει μνησικακία, το τι εξελίξεις θα υπάρξουν στο μέλλον αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Αλλά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχα. Συνεχώς πέρα-δώθε μιλάει για μας. Μάλιστα στην ΕΕ διεξάγουν πολύ ιδιαίτερες καμπάνιες» δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά στις κινήσεις επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο, μετά την πρόσφατη χειραψία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κατάρ, λέγοντας πως η Τουρκία «έχει μια ξεχωριστή ιστορία με τον λαό της Αιγύπτου».
Φανερά ενοχλημένος, για τις κινήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στενή συνεργασία Αθήνας – Καϊρου, ο Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα: «Στο διάστημα μετά από αυτές τις εκλογές θα ανοίξει μία νέα περίοδος. Πέρα από τη συνάντησή μας με τον κύριο Σίσι και τη συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας Αιγύπτου σε επίπεδο ηγετών, έχουμε μία ξεχωριστή ιστορία με τον λαό της Αιγύπτου. Του το είπα αυτό. Φυσικά για ένα διάστημα 9 ετών βιώσαμε προβλήματα. Εκείνο το βράδυ με την παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ κάναμε αυτό το βήμα και αφού ξεπεράστηκε εκείνο το πρόβλημα είχαμε μία διευρυμένη συνάντηση 30-45 λεπτών με τον κύριο Σίσι. Είπαμε ότι τώρα να αρχίσουν τα πάνε-έλα των υπουργών μας και αργότερα εμείς αυτές τις συνομιλίες να τις επεκτείνουμε και να τις αναπτύξουμε. Το μόνο μας μέλημα είναι να επιλύσουμε μαζί σας αυτή τη δυσαρέσκεια ανάμεσα σε σας και στην Τουρκία» δήλωσε.
Ο Ερντογάν αποκάλυψε πως η επόμενη κίνηση ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο θα είναι επίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σαμέχ Σουκρί αντίστοιχα. «Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Φυσικά μιλήσαμε για πολύ διαφορετικά πράγματα μεταξύ μας. Από αυτά που έμαθα ο ίδιος έμεινε πολύ ευχαριστημένος από αυτή τη συνάντηση και την ίδια ικανοποίηση μεταφέραμε και εμείς. Τώρα η διαδικασία άρχισε. Μακάρι αυτή η διαδικασία Να συνεχιστεί με τους υπουργούς μας. Αργότερα θα συναντηθώ και μαζί του. Η δύναμη είναι δική μας, πρέπει να δίνουμε και σε άλλους. Ορίστε, δεν γίνεται να φτάνει ως εδώ η Ελλάδα. Για αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις» κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Τράπεζες: Οι ασκοί έχουν ανοίξει από καιρό, το τοπίο θα είναι άλλο σε ένα χρόνο
- Τα κόκκινα δάνεια, ο Άρειος Πάγος και η επόμενη ημέρα – Δεν σας λένε όλη την αλήθεια
- Μουντιάλ 2022: Έκαναν ταξίδι 7.000 χιλιομέτρων με ποδήλατο για να δουν τη Γαλλία
- Δύο κυρίες (τραπεζίτισσες) υπεράνω υποψίας για την Παγκρήτια!