Το πρωινό στη χώρα μας αποτελεί σίγουρα το πιο παραμελημένο απ’ όλα τα γεύματα της ημέρας.

Το πρωινό, όπως μας ενημερώνουν και οι διαιτολόγοι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Το σώμα μας, έχοντας μείνει χωρίς τροφή κατά τις ώρες του βραδινού ύπνου, αναζητά επίμονα τα τρόφιμα-καύσιμα, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες των πρώτων ωρών της ημέρας.

Ταυτόχρονα, με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας έρχονται επίσης η ευεξία και η ευδιαθεσία, που όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμες είναι για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας με αισιοδοξία. Και ας μην ξεχνάμε και το εξής σημαντικό: με τους έντονους ρυθμούς που ζούμε σήμερα, το πρωινό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για οικογενειακή συνεύρεση, που γίνεται όλο και δυσκολότερη τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Αναβαθμίζοντας το πρωινό γεύμα
Όλα τα παραπάνω είναι οφέλη του πρωινού γεύματος, που βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με τη γαστρονομία. Παρουσιάζει το πρωινό γεύμα γαστρονομικό ενδιαφέρον; Φυσικά και ναι. Ας μην ξεχνάμε πως η γαστρονομία γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να καταναλώσει τροφή για να επιβιώσει. Έχοντας ήδη αναφέρει πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο γεύμα για τον άνθρωπο, είναι σχεδόν αυτονόητο πως το ενδιαφέρον γύρω από τα μαγειρικά δρώμενα του είναι αρκετά μεγάλο.

Τα οφέλη του πρωϊνού

Ποια είναι όμως ακριβώς τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης πρωινού; Το βασικότερο είναι ότι παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μιας παραγωγικής ημέρας. Επίσης:

Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.
Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών.

Ευρήματα πολλών ερευνών έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος.

Επίσης άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη (ασχέτως με την κατάσταση του σωματικού βάρους) και για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωινό.
Απαραίτητο για παιδιά και εφήβους.

Να γιατί πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τρως πρωινό! | fthis.gr

Οι υγιεινές επιλογές

Μερικές υγιεινές επιλογές πρωινού είναι οι εξής:

Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης.
Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ψωμί πολύσπορο με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα.
Ψωμί σικάλεως με ταχίνι, μέλι, μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Κουλούρι πολύσπορο Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φρέσκος χυμός.
1 ποτήρι φυσικός χυμός και ψωμί με 1 αβγό βραστό ή με τυρί χαμηλών λιπαρών.
Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.
1 ποτήρι φρέσκος χυμός και 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.
Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και ψωμί ολικής άλεσης.
Οι χορτοφάγοι μπορούν να χρησιμοποιούν γάλα σόγιας ή αμυγδάλου και τυρί σόγιας.